Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Зеленський хоче розпустити КСУ попри те, що це суперечить Конституції

Президент Володимир Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт , яким пропонує звільнити весь склад Конституційного Суду України і скасувати його рішення щодо антикорупційної реформи.

Законопроєкт зареєстровано на сайті парламенту.

Глава держави пропонує визнати рішення КСУ від 27 жовтня 2020 року «нікчемним (що не створює правових наслідків) як таке, що прийнято суддями Конституційного Суду України в умовах реального конфлікту інтересів».

Також він пропонує звільнити всіх суддів, які ухвалили це рішення, та почати процес відбору нових. Зеленський також прагне повернути редакцію закону «Про запобігання корупції» та Кримінального кодексу, які діяли до рішення КСУ.

Згідно з пояснювальною запискою, Зеленський вважає, що ухвалення цього закону забезпечить дотримання конституційного ладу в Україні і незворотність європейського курсу України, запобігатиме корупції в органах державної влади та зміцнить авторитету України на міжнародній арені.

Цей Закон має набрати чинності з дня, наступного за днем його опублікування. Наразі проєкт закону вже передали на розгляд профільного комітету.

До слова, у Конституції перераховані підстави для звільнення судді КСУ. Зокрема, це може бути неспроможність виконувати свої обов’язки за станом здоров’я, порушення вимог щодо несумісності, вчинення істотного дисциплінарного проступку чи нехтування своїми обов’язками та подання заяви про відставку.

Змінити склад КСУ можна лише за згодою самих суддів. Для цього потрібно щонайменше дві третини від конституційного складу суду.

Крім того, основний закон України чітко визначає, що рішення та висновки КСУ є обов’язковими, остаточними та не можуть бути оскаржені.

Нагадаємо, 27 жовтня Конституційний Суд скасував відповідальність за недостовірні відомості в деклараціях чиновників і політиків, а отже, справи, які розслідуються за цією статтею, автоматично скасовуються.  Також КСУ позбавив НАЗК багатьох повноважень, головне з яких — ведення відкритого реєстру електронних декларацій.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 15-річна Діана Кобзар, 17-річний Вітя Азаров та 15-річна Ангеліна Фадєєва – усі вони зникли на тимчасово окупованих територіях Хер...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

X