Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

В Україні кожні 5 днів нападають на журналістів, - НСЖУ. ВІДЕО

У Міжнародний день боротьби із безкарністю за злочини проти журналістів у Києві пройшли спільні громадські слухання НСЖУ із представниками МВС, Нацполіції і громадських організацій.  

Експерти говорили про безпеку журналістів. Зазначили, що в Україні кожні 5 днів нападають на журналістів чи блогерів.

За 9 місяців 2020 року в Україні зафіксовано 56 нападів на журналістів, минулого року їх було всього 75.  При цьому далеко не всі погрози і атаки потрапляють у ЗМІ. В НСЖУ стверджують, що їх настільки багато, що більшість журналістів, які працюють в Україні, сприймають це як невід’ємну частину своєю роботи.

В МВС визнали, що в агресивно налаштованому суспільстві часто, не знаючи законів, перешкоджають роботі журналістів.

«Взагалі в суспільстві дуже великий рівень фізичної агресії. Громадянам не подобається, коли хтось їх знімає на камеру, вони не знають законів, які кажуть, що в громадських місцях можна проводити ту чи інші зйомку, а ЗМІ користуються правами, які дані Конституцією про свободу розповсюдження та фіксації інформації, яка є важливою для суспільства, за виключенням місць, які є закритими для суспільства», - зазначив заступник міністра внутрішніх справ України Антон Геращенко.

В НСЖУ стверджують, що лише одиниці справ надходять до суду, і ще менше закінчуються обвинувальним вироком, що набрав чинності. Політики дозволяють собі агресивну поведінку щодо журналістів, виправдовують їх, а часто звинувачують у них і представників ЗМІ.

Через тотальну безкарність і масову агресію робота журналіста в Україні стала такою ж небезпечною, як робота поліцейського чи військовослужбовця.

 «Ми засуджуємо будь-які прояви агресії щодо журналістів. Ми розуміємо, що вбивство і побиття і спалення редакції починаються із малого: із коментарів із відмови дачі коментарів, із того, коли починають десь цькувати тощо. Тому ми закликаємо якраз всіх належно поважати права журналістів. Журналісти не святі, ЗМІ теж не святі, але ми хочемо бути у правовій державі, де і журналісти, і ЗМІ можуть нести відповідальність за свої певні вчинки у цивілізований спосіб, а не в спосіб отакого лінчування, коли окремі нахабні представники громадян і влади починають калькувати оці жертви безкарності, які у нас заходять і піднімаються до неприпустимо високого рівня», - заначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

В НСЖУ вважають, що справа зрушить з мертвої точки, коли випадки про напад на журналістів будуть більше оприлюднювати, а правоохоронці будуть частіше звітувати про хід розслідувань і карати нападників. Інакше свобода слова в Україні буде під загрозою.

Більше подробиць дивіться у  блоці новин на телеканалі «ЧП.INFO» о 19:00.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X