Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Штурм ресторану у Києві: спецназ має реагувати на злочинців і терористів, а не порушників карантину, - Голомша. ВІДЕО

Застосовувати спецназ при адміністративних порушення протиправно. Таку думку висловив у коментарі  «Магнолія-ТВ» колишній перший заступник генерального прокурора України Микола Голомша.

Саме так він прокоментував нещодавній штурм спецназом ресторану «Гавана» на столичному Печерську.

Нагадаємо, інцидент трапився 15 листопада, коли набув чинності так званий «карантин вихідного дня».

Але зателефонували поліцейським активісти громадської організації «СТОП-корупції».  Вони заявили, що після того, як журналісти повідомили поліції, що ресторан порушує карантин, їх не випускали з приміщення.

На місці події виїхали патрульні, які покликали слідчих та спецпризначенців на додачу. Ті увірвалися в приміщення та всіх поклали на підлогу.

На адміністрацію ресторану правоохоронці склали адміністративний протокол за порушення карантину та розпочали кримінальне провадження за фактом перешкоджання журналістській діяльності.

Микола Голомша зауважив, що у кримінально-процесуальному кодексі прописані випадки, в яких працює спецназ.

«Для боротьби із злочинністю, тероризмом, прийняття участь в антитерористичних операціях. Але ніде не вказано, що вони заходять у цивільні установи в повній екіпіровці з автоматами, кладуть всіх на підлогу, коли проводяться обшуки. Це все протиправні дії. Сьогодні діють ті положення, які чітко регламентують порядок застосування спецпідрозділів. Використання їх для проведення обшуків кримінально-процесуальним кодексом не передбачено і не врегульовано», - зазначив він.

За словами експрацівника Генпрокуратури, інцидент із штурмом ресторану радше нагадує показушність, популізм і порушення прав людей.

«Якщо б діяло загальне положення, що все  б діяло, що не заборонено, то тільки за умови, що це дозволено громадянам України і в спосіб, який суперечить чинному законодавству, іде на благо людині. А якщо спецпідрозділи залучаються, вони не на благо людині. Воно, як правило, для ущемлення прав», - підкреслив Микола Голомша.

У ситуації намагалися розібратися наші журналісти. Подробиці дивіться у черговому випуску "ЧП-ДНЯ" на телеканалі «ЧП.INFO» о 19:00.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

Пані Олеся стоїть на руїнах власного будинку у селищі Мощун на Київщині і не стримуючи сліз розповідає як вже вдруге в житті її звільнил...

X