Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

"Венеціанська комісія" рекомендує Раді відновити кримінальну відповідальність за брехню в деклараціях

"Венеціанська комісія" при Раді Європи оприлюднила висновки щодо ситуації, яка склалась в Україні із Конституційним Судом.

Комісія порекомендувала Верховній Раді відновити кримінальну відповідальність за недостовірне декларування та повноваження Національного агентства з протидії корупції (НАЗК) із застереженнями після рішення КСУ.

Про це повідомляється на сайті "Венеціанської комісії".

Комісія вказала на недоліки рішення КС. На думку "венеціанки", в рішенні КС було недостатньо чіткої аргументації та опори на міжнародне право, але міг бути конфлікт інтересів у деяких суддів.

"Це прикро не тільки через негайний негативний ефект цього рішення на боротьбу з корупцією в Україні, а й тому що такі рішення підривають суспільну довіру до конституційного правосуддя в цілому", - сказано у висновку.

Водночас комісія наголосила, що парламент і виконавча влада мають поважати роль КСУ і виконувати його рішення. Однак Конституційний Суд повинен приймати рішення в межах параметрів своїх законних повноважень та юрисдикції.

"Важливо зберегти обов'язок посадових осіб (включаючи суддів звичайних судів і Конституційного суду) подавати фінансові декларації, мати ефективний механізм перевірки таких декларацій та передбачити в законі належні санкції для цих посадових осіб, включаючи суддів і прокурорів, які свідомо подали неправдиві декларації або не подали їх взагалі", - йдеться у висновку.

Зокрема, "Венеціанська комісія" рекомендує відновити кримінальну відповідальність за подачу завідомо неправдивих відомостей або невнесення декларації, але з деталізацією. Повноваження НАЗК комісія рекомендує відновити повною мірою стосовно всіх посадових осіб, крім суддів, а щодо суддів - передбачити додаткові гарантії їх захисту від можливих зловживань.

"Закон може передбачити нагляд над діяльністю НАЗК щодо суддів або у формі механізму скарг, або у формі регулярних звітів НАЗК у відповідний судовий орган", - говориться у висновку.

Комісія вважає, що цю роль може бути покладено на Вищу кваліфікаційну комісію суддів, але тільки у разі, якщо вона складається з професійних, чесних і незалежних людей.

"Венеціанська комісія" також пообіцяла оприлюднити найближчим часом ще один окремий висновок щодо реформування КСУ.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 15-річна Діана Кобзар, 17-річний Вітя Азаров та 15-річна Ангеліна Фадєєва – усі вони зникли на тимчасово окупованих територіях Хер...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

X