Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Українські ЗМІ закликають Раду і президента зняти з розгляду законопроєкт про медіа, який обмежує свободу слова

Інтернет-видання, друковані медіа та низка блогерів закликають Верховну Раду і президента Володимира Зеленського зняти з розгляду парламентом законопроєкт про медіа (№ 2693д) як такий, що порушує конституційну свободу вираження поглядів.

Про це йдеться у зверненні журналістських, медійних і громадських організацій, засобів масової інформації, блогерів, авторів у соціальних мережах, опублікованому на сайті Національної спілки журналістів України.

"Звертаємося до всіх депутатських фракцій та груп, до кожного народного депутата України: зупиніть спроби обмежити свободу слова і права журналістів через прийняття нового законодавства", - сказано в ньому.

Згідно зі зверненням, в доопрацьованому варіанті не враховано зауваження Організації з безпеки і співпраці в Європі (ОБСЄ), головного науково-експертного управління Ради, експертів Ради Європи, зокрема відповідний законопроєкт встановлює обмеження прав журналістів-фрілансерів, оскільки визнає професійні права на інформацію та акредитацію тільки тих журналістів, у посвідченні яких зазначено зареєстроване медіа, навіть якщо посвідчення журналіста видане професійними або творчими спілками журналістів.

Також законопроєкт передбачає блокування або скасування реєстрації всього медіа, а не виключно незаконного контенту, що є непропорційною санкцією.

"Звертаємося до президента України: не підтримуємо ініціативу чиновників обмежити свободу слова і права журналістів. Тільки вільні люди можуть будувати вільну країну!" - написано у зверненні.

Журналісти підкреслюють, що зміни, яких дійсно потребує медіазаконодавство, - це спрощення реєстраційних процедур, збільшення можливостей для саморегуляції, збільшення можливостей для журналістів якісно, ​​без зовнішнього втручання (особливо - з боку держави) виконувати свою роботу.

Крім цього, також неприпустимі спроби обмежити свободу слова також і через законопроєкт "Про Службу безпеки України", який передбачає право СБУ без рішення суду обмежувати доступ громадян до інформаційних ресурсів, анулювати ліцензії телеканалів, втручатися в роботу поштових операторів і провайдерів, встановлювати засоби негласного отримання інформації з каналів зв'язку.

Документ підписали такі видання, як "Обозреватель", "Лівий Берег", інформагентство "Українські Новини", студія Савіка Шустера, "Цензор.НЕТ", "Гордон", газета "Факти" тощо.

Також лист підписали ряд відомих журналістів-блогерів, таких як Юрій Романенко, Наталія Влащенко, Дмитро Гордон, а підтримали - Національна спілка журналістів України, заслужений журналіст Володимир Кацман, викладач журналістики та медіатренер Віталій Голубєв.

Нагадаємо, у березні після правового аналізу законопроєкту "Про медіа" Офіс представника ОБСЄ з питань свободи ЗМІ заявив, що документ містить інструменти цензури.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Мар’яно Гарсіа Калатаюд – громадянин Іспанії. Майже все життя чоловік прожив на своїй батьківщині, але у 2014 році він переїхав до Украї...

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

X