Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Авіакатастрофа під Чугуєвом: суд не взяв під варту командувача Повітряних сил ЗСУ. ФОТО

Трьом військовим посадовцям, яких підозрюють у причетності до авікатастрофи літака Ан-24 Печерський районний суд Києва обрав запобіжні заходи. Серед них – командувач Повітряних сил ЗСУ, командир військової частини у Чугуєві та керівник польотів, повідомляє Офіс генпрокурора.

Командира військової частини у Чугуєві В’ячеслава Глазунова взяли під варту на 2 місяці без права внесення застави. Його підозрюють у порушенні правил польотів і підготовки до них, правил експлуатації літальних апаратів, що спричинили катастрофу, і в недбальстві.

За даними слідства, В’ячеслав Глазунов затверджував планову таблицю польотів, яка передбачала навчальні польоти із зупинками для технічного обстеження, та дозволив проведення так званих «конвеєрних польотів» — коли літак після здійснення одного вильоту не зупиняється, а конвеєром виконує наступний. Це, на думку слідства, і призвело до того, що екіпаж дізнався про відмову лівого двигуна в повітрі й не зміг оперативно владнати проблему, повідомляє «Громадське».

Також слідчі наголошують на тому, що командир екіпажу Богдан Кишеня впродовж 11 місяців не практикував нічні польоти, а тому не мав бути допущеним на борт. А ще на літак допустили 18 штурманів замість 10, що збільшило загальну кількість військовослужбовців.

Сам підозрюваний зазначив, що вага на борту не була перевищена, а щодо допуску Кишені рішення ухвалив не він. Також Глазунов наголосив, що польоти конвеєром не були систематичними, і що того дня він не був командиром зміни, а тому не міг це контролювати.

Керівника польотами військової частини Олександра Жука теж взяли під варту без права внесення застави. Його також підозрюють в організації "конвеєрних польотів" та допущенні на борт командира Кишені.

Сам підозрюваний запевнив, що з його боку не було порушень, а «конвеєрні польоти» не були заборонені. Він сказав, що допуск на борт Кишені надавав не він, а командир ескадрильї.

А от командувача Повітряних сил Збройних сил України Сергія Дроздова відпустили під особисте зобов'язання. Його підозрюють у недбальстві, яке призвело до авіакатастрофи.

За даними слідства, Дроздов у 2018 році затвердив тимчасовий курс для льотчиків, де зазначалась можливість курсантам 5-го курсу у двох вправах виконувати польоти конвеєром на літаках Ан-26. Однак, це рішення не було затверджене заводом виробником, як цього вимагає процедура.

Сам Дроздов зазначив, що конвеєрні польоти на Ан-26 відбувались з часу побудови, особливо на військово-транспортних літаках. А сам завод ніяких заборон не надавав.

Також командувач наголосив на тому, що найголовніша проблема у Повітряних силах це недостатній контроль за керівниками на місцях, оскільки «це є ланка середнього управління».

Нагадаємо, авіакатастрофа літака Ан-26 сталася 25 вересня 2020 року у Харківській області біля Чугуєва. Літак зазнав аварії під час навчального польоту, загинули 26 людей – курсанти та члени екіпажу. За інформацією слідства, причиною трагедії стала сукупність помилкових рішень екіпажу літака, військової частини та керівництва. Підозрюваним загрожує ув'язнення на строк до 15 років.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яносто п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафіксо...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 335 разів ударили по Запорізькій обла...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Кізомис, Дніпровськ...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: "▪️ За добу ударів по місту Харків не зафіксовано. ▪️ Ар...

У ніч на 28 квітня 2024 року противник атакував 4-ма ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із мису Чауда – Крим, зенітною керованою ракето...

X