Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

У Раді пропонують легалізувати марихуану у медичних цілях

Частина народних депутатів пропонує узаконити коноплю в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості.

Вони зареєстрували відповідний законопроєкт №4553 "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості".

Нардепи пропонують внести зміни в ряд законів, які створять умови для законного використання канабісу у вузьких галузях.

За словами однієї із авторів проєкту Ольги Стефанишини, в Україні понад 2 мільйони людей з нестерпним хронічним болем, з важкими онкологічними захворюваннями, епілепсією, пост-травматичним синдромом, з хворобою Альцгеймера та іншими потребують ліків на основі канабісу.

Ці ліки допомагають полегшити біль, налагодити сон, зменшити судоми і просто дають шанс на нормальне життя, наголошує народна депутатка.

Автори законопроєкту вважають, що медичний канабіс допоможе онкохворим і паліативним хворим, тисячам дітей з епілепсією, пацієнтам із депресією та тривожними станами, військовим з посттравматичним синдромом, людям з хворобами Альцгеймера, Паркінсона, розсіяним склерозом та псоріазом.

Проєктом визначаються вимоги до суб’єктів господарювання, які можуть здійснювати операції, пов’язані з обігом конопель, а також врегульовано розподіл функцій і повноважень контролюючих органів, які забезпечують боротьбу з незаконним обігом наркотичних засобів, психотропних речовин та прекурсорів, стосовно контролю за використанням конопель в цілях, визначених законом.

Встановлюється, що обіг конопель дозволяється за умови забезпечення контролю на усіх етапах.

Як зазначається у законопроєкті, придбати медичний канабіс або препарати, виготовлені з рослин роду конопель, людина може лише за рецептом лікаря та за наявністю медичних показань.

Зауважимо, що відрізняють 2 види конопель: з канабідіолом (КБД) та з тетрагідроканабінолом (ТГК). У медичних цілях використовують саме канабіс з КБД, який не містить психотропних ефектів.

До слова, вживання марихуани заборонене та криміналізоване у більшості країнах світу, зокрема й в Україні. У нас ця рослина відноситься до "особливо небезпечних наркотичних засобів". Зберігання до 5 грамів цієї речовини тягне за собою адміністративну відповідальність, а зберігання понад 5 грамів – кримінальне переслідування.

Через криміналізацію марихуани бракує наукових доказів про її ефективність при різних захворювань. Але нині є чимало досліджень, які підтверджують медичний потенціал цієї рослини.

Повністю легалізували марихуану лише у декількох штатах США, Уругваї і Канаді. Тобто у цих країнах її дозволено вирощувати, зберігати та споживати.

У 30-ти країнах світу дозволили часткове використання цієї рослини. Канабіс у медичних цілях використовують лише у 14-ти країнах світу.

У травні 2019 року на сайті Офісу президента з'явилась петиція щодо легалізації медичної марихуани, яка набрала 25 тисяч голосів.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

17-річна Стефанія Тіленіна жила в прийомній родині на Харківщині у селі Лозівське. Коли почалося повномасштабне вторгнення Стефанія разо...

До відділення №4 (м. Зіньків) Полтавського районного управління поліції надійшло повідомлення від мешканців села Дамаска Зіньківської гр...

20 квітня о 14:00 на пункт зв’язку пожежно-рятувальної частини міста Яремче надійшло повідомлення про те, що на річці Прут в місті Яремч...

О 01:33 надійшло повідомлення про сильний дим у під'їзді у триповерховому житлового будинку у м. Львові на вул. Промислова, 16.  ...

О 21:55 рятувальники отримали повідомлення про пожежу в м. Львові на вул. Замарстинівська, на технічному поверсі десятиповерхового житло...

X