Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Нацполіція допитає білоруського експецназівця, який оприлюднив плівки щодо можливих замовників вбивства Шеремета

Національна поліція допитає людину, яка поширила записи про можливих замовників вбивства журналіста Павла Шеремета.

Про це повідомляється на сайті відомства.

Відомо, що розпорядник звукозапису наразі знаходиться в одній із країн Європейського Союзу. Йому вже слідчі підготували офіційне запрошення в Україну для участі в слідчих діях. Наразі вже сформована спільна група в складі співробітників Нацполіції та Офісу Генерального прокурора, яка готова найближчим часом виїхати в країну перебування власника запису.

Крім того, чоловік отримає процесуальний статус свідка, також йому буде забезпечена належна охорона.

В поліції не повідомляють, про кого конкретно йдеться, проте, як повідомив заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко в ефірі "Україна 24", слідчі дії мають пройти на території Білорусі. Також за його словами, людина, яка поширила ці записи, - колишній співробітник білоруського спецназу Ігор Макар.

Втім, за його слова, ця нові факти та документи жодним чином не вплинуть на підозрюваних у вбивстві Павла Шеремета, яких підозрюють у виконанні злочину.

Справа щодо виконавців вбивства Павла Шеремета вже розглядається в суді. У Нацполіції підкреслюють, що слідством була зібрана повна доказова база причетності трьох обвинувачених до скоєння цього злочину. Надалі рішення ухвалюватиме суд.

У МВС наголошують, що отримана інформація про так званий «білоруський слід» стосується виключно замовників вбивства журналіста, ці матеріали відпрацьовуються в окремому кримінальному провадженні.

Слідство вважає, що одним із мотивів скоєння злочину може бути професійна діяльність загиблого, який неодноразово критикував владу, у тому числі й Білорусі.

У свою чергу, ексспівробітник білоруського спецназу Ігор Макар, який передав правоохоронцям записи розмов про підготовку вбивств білоруських опозиціонерів висловив готовність прибути до Києва і дати свідчення у справі про вбивство Павла Шеремета. Про це він повідомив в інтерв'ю виданню «Суспільне».

За його словами, він планує прилетіти до Києва, втім все залежить від епідеміологічної ситуації із коронавірусом та від того, коли українська сторона буде готова до його прибуття.

Макар зазначив, що передав записи українським правоохоронцям приблизно в грудні, але офіційного допиту поки не було. Втім чоловік підтвердив, що українські спецслужби з ним зв’язувалися і він дав свою згоду на співпрацю.

Нагадаємо, раніше видання EUobserver та українське видання «Українська правда» опублікували записи розмов керівника Комітету держбезпеки Білорусі в 2008-2012 роках Вадима Зайцева, які свідчать про планування різних злочинів, зокрема, вбивства Шеремета, і можуть бути пов'язані зі спецслужбами Білорусі.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

В ніч на 29 березня, окупанти завдали чергового удару по Київській області. В одній з територіальних громад внаслідок падіння уламкі...

Артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали близько 20 населених пунктів Харківщини: Ветеринарне, Висока Яруга, Красне, Синьківка...

 67-річного чоловіка травмовано внаслідок падіння БпЛА в Пологівському районі Про це повідомив у телеграм-каналі голова Запорізь...

Чергова масована атака на область. Про це голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у телеграм-каналі: Пошкоджені кілька...

У ніч на 29 березня 2024 року противник завдав потужного ракетного-авіаційного удару по об’єктах паливно-енергетичного сектору України, ...

X