Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Жоден закон в Україні не може заборонити лікарю надати допомогу дитині у важкому стані, - адвокат. ВІДЕО

Життя та здоровя людини, тим паче дитини, є найвищою цінністю в Україні, стверджує Конституція. І ніякими наказами і навіть законами неможливо скасувати обовязок лікаря рятувати людські життя.

Про це заявив у коментарі «Магнолія-ТВ» адвокат з медичного права Максим Баришніков.

Нагадаємо, йдеться про трагедію у Новомосковську, коли після ДТП не вижила дворічна дівчинка. Історія вразила всіх українців.

12 січня на пішохідному переході автівка наїхала на жінку та її дворічну доньку. Дитину витягали з-під коліс авто. Її матір вирішила не чекати приїзду швидкої і самотужки повезла доньку до найближчої лікарні. Однак на порозі її зустрів лікар, який сказав, аби ті зверталися до іншого закладу. Медик начебто був зайнятий пацієнткою із коронавірусом і зіслався на те, що його лікарня не займається травмами.

Юристи переконані, лікар мав відреагувати у будь-якому випадку. До цього його зобов’язує закон і Конституція України.

«Закон дає величезні права, імунітет і блага лікарям. Через незрозумілі мені причини в Україні це не в повній мірі реалізується, але і ці права  мають зворотній бік медалі, це обов’язок. Обов’язок надати пацієнту, що знаходиться у тяжкому стані, екстрену медичну допомогу. Наскільки ми знаємо про цей випадок, ця допомога вчасно не була надана.

На жаль, врятувати дитя не встигли. Лікаря звільнили. За справу взялася поліція. На думку юристів, дії лікаря підпадають під статтю 139-ту ККУ. Якщо доведуть, що дитина померла через саме бездіяльність медика, йому загрожує обмеження, або навіть позбавлення волі на строк до 3-ох років.

«Я не знаю жодного закону, який би не давав право лікарю, не надати екстрену медичну допомогу дитині у важкому стані. А наскільки мені відомо, маленький пацієнт перебував у тяжкому невідкладному стані», - підкреслив експерт з медичного права.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X