Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Правоохоронці розглядають 3 версії пожежі у будинку для літніх людей у Харкові, - Венедіктова. ФОТО

Слідство розглядає 3 версії пожежі в будинку для літніх людей в Харкові, яка забрала життя 15-ти осіб. Це підпал (занесення стороннього вогню), необережне поводження з вогнем у побуті й електроприладами та замикання електромережі.

Про це  генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила  на своїй сторінці у Facebook .

Нагадаємо, масштабна пожежа у будинку для літніх людей «Золотий час» спалахнула напередодні. На згарищі знайшли тіла 15- ти людей. Ще 5-ох госпіталізували.

За показами свідків, під час пожежі у будинку перебувало 28 літніх людей та 4 осіб обслуговуючого персоналу. За даними поліції у той трагічний день в цьому будинку мали ремонтувати газове обладнання. Задимлення було саме в районі газового лічильника. 

Крім цього, під час брифінгу начальник місцевого відділу ДСНС Володимир Юрченко повідомив, що будинок опалювався електрообігрівачами і, можливо, пожежа сталася через несправність приладів.

Він сказав, що шляхи евакуації в будинку для літніх людей було порушено, на вікнах стояли ґрати і люди «просто задихнулися».

За словами генпрокурорки, наразі затримано 4-ох фігурантів, які можуть бути причетними до трагедії. Це власник домоволодіння, який здав двоповерхову будівлю під пансіонат, а також орендар будинку та його дружина - директор приватного підприємства, яка фактично керувала закладом. Також затриманий адміністратор, який координував роботу пансіонату, при цьому офіційно не був там працевлаштований.

Всім їм готуються повідомлення про підозру та клопотання про обрання запобіжних заходів.

Встановлено, що затримане подружжя є засновниками громадської організації, метою діяльності якої є сприяння проведенню оздоровчої аматорської, культурної діяльності, спрямованої на задоволення та захист законних інтересів її членів, яка ймовірно використовувалась для прикриття діяльності пов’язаної з доглядом за особами похилого віку. Вартість перебування в пансіонаті «Золотий час» вони оцінювали в середньому в 15 тисяч гривень.

У затриманого власника на ділянці одразу два будинки. На будівлю, у якій функціонував пансіонат для літніх, відсутні документи на введення в експлуатацію, і до неї без отримання спеціальних дозволів, передбачених законодавством, підключено електро- та газопостачання, шляхом під’єднання від комунікацій будинку, який належним чином оформлений.

Під час першочергових слідчих дій у сусідньому офіційно оформленому будинку встановлена також діяльність так званого «реабілітаційного центру» для алко- та наркозалежних осіб. Підстави їх перебування та точна кількість встановлюється.

В поліції розпочато кримінальне провадження за фактом порушення вимог пожежної безпеки, що спричинило виникнення пожежі та загибель людей.

Зараз слідчі допитують працівників пансіонату, свідків, а також проводять обшуки на місці огляд місця події із залученням експертів.

Відомо також, що пансіонат для літніх людей працював без будь-яких дозвільних документів.

Уряд створив комісію для розслідування причин трагедії і вирішив перевірити схожі заклади по всій Україні.

Пожежу кваліфіковано як надзвичайна ситуація державного рівня.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

"За минулу добу обстрілів м. Харків не зафіксовано. ▪️ Артилерійських та мінометних ударів ворога зазнали близько 15 населених пункті...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Берислав, Білозерку...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 326 разів ударили по Запорізькій обла...

Розпочалася сімсот дев’яносто третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби ...

За процесуального керівництва Черкаської обласної прокуратури розпочато досудове розслідування за фактом порушення законів та звичаїв ві...

X