Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Запізно викликали швидку: у Рівному померла породілля, яка народжувала вдома. ВІДЕО

Два кримінальні провадження розпочала поліція Рівненщини через смерть породіллі.

Трагедія трапилася 23 січня у Рівному. Жінка померла після домашніх пологів.

Рішення народжувати вдома, та ще й без лікарів, 34-рівнянка прийняла , як тільки завагітніла вдруге, хоча першу дитину народила у лікарні.

Протягом усієї вагітності жінка не перебувала на медичному обліку та звернулася до лікарів лише наприкінці терміну.

Коли настав час народжувати, породілля покликала до себе так звану "духовну акушерку" без медичної освіти, яка теж свого часу народжувала вдома. Також, попередньо, на пологах був присутній чоловік померлої і сестра. Однак, щось пішло не так.

Після народження сина у породіллі раптом розпочалася кровотеча, яка не припинялася протягом 3-ох годин, доки їй нарешті не викликали швидку.

Як повідомили лікарі, породіллю привезли запізно, вона була вже у вкрай важкому стані. Медики майже годину намагалися реанімувати жінку, однак врятувати її не вдалося.

Головна лікарка КНП “Пологовий будинок” Світлана Муравська розповіла, що причина смерті - гостра масивна акушерська крововтрата, пише видання ЧаРівне.

"Навіть під час карантину у закладах, в яких народжують, є практика партнерських пологів з чоловіками чи доулами( спеціаліст, який надає інформаційну, психологічну та практичну підтримку жінкам під час пологів - ред). За останні 20 років це перший випадок у нашому регіоні, коли жінка свідомо пішла на домашні пологи, відмовившись від кваліфікованої медичної допомоги. Хто винен у цьому випадку буде з'ясовувати поліція", – сказала лікарка.

Вона уточнила: згідно з українським законодавством народжувати вдома не заборонено, проте це надто небезпечно як для здоров'я та життя самої породіллі, так і для здоров'я та життя новонародженої дитини.

Пізніше ще з’ясувалося, що жінка була вегетаріанкою, відмовлялася від прийому препаратів заліза, і в неї була анемія. Про це написала лікарка-гінеколог Тетяна Попова у Facebook, посилаючись на слова лікарів, які намагалися врятувати жінку.

В жіночій консультації жінку та чоловіка вмовляли народжувати в пологовому, однак вони відмовилися.

Про інцидент медики повідомили у поліцію. Там спочатку розпочали кримінальне провадження за статтею «умисне вбивство» з відміткою "нещасний випадок". Втім згодом розпочали ще розслідування вже фактом ненадання допомоги людині в небезпеці, що спричинило її смерть.

Поліцейські наразі встановлюють коло осіб, які перебували на той момент у квартирі і несвоєчасно викликали швидку. Санкція статті за таке передбачає до 5-ти років за ґратами.

Досудове розслідування триває.

На щастя, дитина вижила. Новонароджений хлопчик перебуває у реанімації під наглядом лікарів. У жінки залишився напівсиротою старший 7-річний син.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Рівненська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яноста доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафіксовано 6...

Впродовж доби окупанти 514 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 6 населених пунктів. Ворог завдав авіа...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: 23 квітня 02:49 м. Дергачі Харківського району. Внаслідок о...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Антонівку, Білозерк...

Про це голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив у телеграм-каналі: "За уточненими даними, внаслідок нічної дронової атаки росіян по О...

X