Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Українців почали вакцинувати від коронавірусу, перше щеплення отримав лікар у Черкасах. ФОТО

Україна одна із останніх сьогодні розпочала вакцинацію населення від коронавірусу.  

Перше щеплення від COVID-19 зробили у Черкасах. Препарат CoviShield вкололи лікарю-реаніматологу опорної по ковіду Черкаської обласної лікарні Євгену Горенку.

Перед щепленням йому виміряли температуру та провели інструктаж, повідомляє видання LB.ua. Лікар розповів, що почувається нормально, але трохи хвилювався через історичність моменту.

До слова, Черкащина перша отримала партію з 16 200 доз вакцини, яку 23 лютого доставили в Україну з Індії. Ціє кількості вистачить на щеплення 8 100 черкаських медиків.

Загалом на Черкащині пройшли для вакцинації від ковіду пройшли тренування дві мобільні бригади - одна для препарату CoviShield, друга - для Pfizer/BioNTech.

Нагадаємо, днем раніше, 23 лютого, літак з 500 тис. доз вакцини проти коронавірусу CoviShield індійським аналогом Oxford / AstraZeneca, приземлився в Україні. Дана вакцина - це розробка англо-шведської компанії проти COVID-19, вона зареєстрована МОЗ для екстреного медичного застосування.

Перші пів мільйона доз вакцини, що прибули Україну, одразу спрямовали до 7 регіонів України: Київської, Чернігівської, Черкаської, Житомирської, Вінницької та Полтавської областей. До інших регіонів препарат має надійти сьогодні. Разом з вакциною доправлять шприци та бокси для безпечної утилізації.

Про це розповів під час брифінгу заступник міністра охорони здоров’я Віктор Ляшко.

За його словами, вакцина, вироблена за ліценцією Oxford-Astra Zeneca на індійському майданчику Serum Institute, є повністю безпечною, в 97% випадків виробляються антитіла, а її ефективність становить 70%.

Під час першого етапу здійснювати вакцинацію будуть мобільні бригади, що пройшли спеціальну підготовку, вони працюватимуть по 2 місяці кожна.

Безкоштовні щеплення на початковому етапі мають отримати медпрацівники лікарень, які працюють із хворими на COVID-19, мешканці закладів для людей похилого віку, військовослужбовці в зоні проведення ООС. Всього етапів має бути 5.

Згодом на подальших етапах імунізації обіцяють запустити в роботу 4250 кабінетів щеплень. Там вакцинуватимуть за попереднім записом.

Українці віком від 18 до 59 років, які не потрапляють груп ризику, можуть отримати щеплення на 5-му етапі. Такі громадяни з 1-го березня цього року зможуть записатися до листа очікування на вакцинацію від COVID-19.

Відповідна послуга буде доступною через додаток «Дія» і портал «Дія», а також контакт-центр МОЗ із питань Covid-19.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ми розшукуємо Андрія Панаріна. Хлопець зник у лютому 2023 року і за весь цей час про нього не було жодної звістки. Андрій жив на лівобер...

Вчора ввечері у Миколаєві стався вибух невідомого вибухового пристрою, через що зайнялися автівки. Під час гасіння пожежі відбулась повт...

О 06:28 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на вулиці Успішна селища міського типу Васильківка Синельниківського ...

Сьогодні о 02:03 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу в триповерховому житловому будинку, розташованому на вулиці ...

17-річна Стефанія Тіленіна жила в прийомній родині на Харківщині у селі Лозівське. Коли почалося повномасштабне вторгнення Стефанія разо...

X