Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Платні камери у СІЗО – це дискримінація інших в’язнів, - ексголова Державної пенітенціарної служби. ВІДЕО

Всі мають «сидіти» у рівних умовах вважає Уповноважена Верховної ради з прав людини Людмила Денісова.

Омбудсмен звернулась до суду з вимогою скасувати наказ Міністерства юстиції про запровадження експериментального проєкту – платних камер у СІЗО, оскільки вважає це дискримінацією та порушення чинного законодавства.

Те, що  створення платних камер, порушує права в’язнів, які не можуть собі їх дозволити, погоджується і колишній голова Державної пенітенціарної служби Сергій Старенький.

«Знадобився майже рік, щоби Уповноважена Верховної ради з прав людини звернулася до суду. Тому однозначно це звернення є необхідним, шкода, що цього не було раніше. Прогнозую, що суд дійсно скасує цю постанову і визнає її незаконною і дискримінаційною, оскільки, як  мінімум 2 закони України воно порушує. Це Конституцію України, основний закон, і закон про попереднє увязнення, який прямо говорить те, що забороняється дискримінація вязнів за фінансовою ознакою», - розповів він.

Ексголова Державної пенітенціарної служби прогнозує, якщо все залишити, як є, це матиме наслідки для України.

«Україна ще довго буде отримувати рішення ЄСПЛ про дискримінацію, по друге – про утримання всіх інших в’язнів, які утримувалися в умовах неналежних. І держава Україна визнала, що в нас неналежні умови, а належні умови ми створюємо тільки для тих, хто платить за ці камери», - зазначив він.

Хоча у Міністерстві юстиції прозвітували, що за 2020-й рік на платних камерах заробили понад 2 мільйони гривень і ці кошти пішли на ремонт 25-ти безкоштовних приміщень для утримання в’язнів, обіцяного відомством досягнення так не сталося, - переконаний Сергій Старенький.

«Гроші вже отримані бюджетом, певні послуги в поліпшених умовах вже надані, тому грошей ніхто не поверне. Ефективність отримання цих коштів під великим сумнівом. Тому що за рік майже роботи платних камер за ці кошти вдалося відремонтувати лише один відсоток камер, які є в Україні», - відзначив Ексголова Державної пенітенціарної служби.

У проблематиці розбиралися наші журналісти. Подробиці  дивіться у черговому випуску "ЧП-ДНЯ" на телеканалі «ЧП.INFO».

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Мар’яно Гарсіа Калатаюд – громадянин Іспанії. Майже все життя чоловік прожив на своїй батьківщині, але у 2014 році він переїхав до Украї...

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

X