Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Жінки на кухні не планують вбивства, а хапаються за ніж, захищаючись від насилля, - правозахисниця. ВІДЕО

У Дніпрі судитимуть жінку, яка, захищаючись від систематичного домашнього насилля, вбила співмешканця.

Історія трапилася ще наприкінці березня цього року. За її словами, жінка 2 роки терпіла насильство. Домашній тиран бив її та її 14-річну доньку, принижував, залякував, погрожував фізичною розправою. Під час чергового побиття жінка схопилася за ніж і завдала чоловікові смертельне поранення.

Жінці інкримінують умисне вбивство.

Злочин прокоментувала «Магнолія-ТВ» президентка Міжнародного жіночого правозахисного центру «Ла Страда — Україна» Катерина Левченко. Експертка не погодилася із кваліфікацією справи.

«Захищаючись від насильства, від домашнього насильства постраждала особа не має наміру вбивства, а має намір захистити себе. І як говорили мені інші постраждалі, які відбували покарання, то або би мене вбили, або я мала захищатися. Найчастіше знаряддям вбивства є кухонні ножі. Це говорить про те, що не готуються жінки до того, щоб вбивати. Перебуваючи на кухні, вони проводять час за готуванням їжі, прибираючи, вони хапаються за те, що ближче.

На думку правозахисниці, хоч в Україні правоохоронці і реагують на домашнє насилля, приїжджають, проводять профілактичні бесіди, виносять заборонні приписи, але цього недостатньо.

«Обмежувальні приписи і кримінальне покарання за домашнє насильство введені в законодавство з 2018-2019 року тобто 2 роки пройшло, не напрацьований досвід ще у правоохоронних органів достатній», - пояснила Левченко.

Експертка наголосила, що держава ніби і намагається боротися із проблемою домашнього насилля, але потрібен чіткий контроль за виконанням усіх можливих заходів.

«В кваліфікації домашнього насильства як кримінального злочину є така проблема в кримінальному кодексі – це стаття 126 з приміткою 1,  говориться - це систематичне скоєння домашнього насильства. Тобто якщо це поодинокий випадок – це адміністративне правопорушення, якщо це 2 чи 3 то систематично, потрібно встановлювати цей факт і потрібна висока компетенція і слідчих і прокурорських працівників і суддів для того, щоб правильно кваліфікувати ці дії», - наголосила Катерина Левченко.

У проблематиці розбиралися наші журналісти. Більше подробиць дивіться у  програмі "ЧП-ДНЯ" на телеканалі "ЧП. INFO" о 19:00.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

Пан Олександр живе на Київщині в Макарівському районі. Коли почалась війна їх велика родина не квапилася кудись тікати. Люди навіть уяви...

X