Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Дисертація Киви допомогла вказати на проблеми, які є із наукою і вченими в Україні, - директор НАНЦ. ВІДЕО

Народний депутат України Ілля Кива захистив кандидатську дисертацію з державного управління. Ця новини викликала неабиякий резонанс у суспільстві та змусила пресу та суспільство приділити темі науки в Україні стільки уваги, скільки вона, напевне, не отримувала за багато років.

Науковці, які вже давно працюють в Україні, кажуть, справа не в Іллі Киві, і не в його сумнівному захисті дисертації. А в цілому в системі отримання наукових ступенів в Україні.

Про це заявив «Магнолія-ТВ»  директор Національного антарктичного наукового центру Євген Дикий.

«Цей гнійник давно треба було якось прорвати. Що не траплялося? Коли голова Верховної Ради Литвин міг видати монографію де 2/3 просто копіпастом з чужих робіт, коли у нас був «проффесор» з двома «ф» Янукович. Ми все це бачили, але чомусь це не викликало ніякої жвавої здорової реакції. Система прогнила до самого кореня, але це нікого не цікавило. Подумаєш наука, якісь там знання. І ось якийсь Ківа став таким тригером, отою соломинкою, яка зламала верблюда», -  зазначив науковець.

За його словами, нині в Україні забагато осіб із вченими ступенями, за які вони ще й отримують надбавки, що є відголоском фактично «совка», а реальних вчених набагато менше.

«Українська саме наукова спільнота, я говорю не про українських вчених, а що формально є науковою спільнотою, де реально працюючих вчених набагато менше, ніж числиться. Так, от та спільнота, яка видає ці дипломи, штампує – це «дніще» давно просвердлене. Там просто немає чого дискредитувати, але, можливо, нарешті платники податків задумалися,  яку систему вони утримують і що з цього буде мати держава. Мені цікаво хто готовий прививатися вакциною, яку розробить от такий як Ківа", - додав директор Національного антарктичного наукового центру.

Втім науковець плекає надію, що цей інцидент стане тою відправною точкою, коли в українській науці станеться «перезагрузка».

«Можливо, нарешті в нас почнеться суспільне дискусія,  проте, що являють собою наукові знання, кому і за що вони присуджуються і що з цим робити.  Якби доктора Ківи не було, його потрібно було би вигадати», - пожартував Євген Дикий.

У проблематиці розбиралися наші журналісти. Більше подробиць дивіться у програмі "ЧП-ДНЯ" в блоці новин на телеканалі "ЧП. INFO" о 19:00.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

До Служби порятунку надійшло повідомлення про те, що на вул. Новій м. Долинська кіт сидить на дереві і не може самостійно спуститися. ...

X