Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Потужний шахрайський call-центр виявила та ліквідувала поліція Харківщини. ВІДЕО

Шахрайську схему викрили співробітники управління протидії кіберзлочинам в Харківській області спільно зі слідчим відділом Харківського районного управління поліції.

Організував діяльність call-центру 25-річний місцевий житель спільно із двома адміністраторами. Фігуранти залучили до роботи операторів, для яких розробили детальні інструкції шахрайських дій. Також організатор на хакерських форумах купував бази даних клієнтів банків, яким телефонували працівники call-центру під виглядом працівників фінустанови.

Громадянам повідомляли, що з їхньої банківської картки нібито здійснюються підозрілі транзакції або про те, що надійшла заявка на зміну фінансового номера. Далі громадян переключали на інших працівників call-центру, які повідомляли «деталі» про «ситуацію з банківським рахунком». Оператори також запевняли потерпілих, що інформацію про нібито шахрайські дії буде передано до місцевої поліції.

Після цього інший працівник call-центру телефонував уже під виглядом поліцейського. Для переконання потерпілих зловмисники використовували «sip-телефонію» та підміняли номери на ті, що були вказані на офіційних сайтах поліції. Псевдополіцейський повідомляв, що для блокування шахрайських дій необхідно назвати йому код із SMS-повідомлення. Як тільки громадяни називали код – зловмисники викрадали гроші з банківської картки потерпілого. Серед ошуканих – громадяни України та країн СНД.

За місцями проживання фігурантів та в офісному приміщенні, де розташовувався сall-центр, працівники поліції провели обшуки. Вилучено понад 70 комп’ютерів і таку ж кількість телефонів. Обшуки проводилися із залученням працівників полку поліції особливого призначення поліції Харківщини. Наразі правоохоронці встановлюють потерпілих та остаточну суму збитків.

Відкрито кримінальне провадження. Санкція статті передбачає до восьми років позбавлення волі. Вирішується питання щодо оголошення підозри фігурантам. Слідчі дії тривають. Процесуальне керівництво здійснює Харківська окружна прокуратура.

За матеріалами ВК ГУНП у Харківській області

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Рішення невідкладного засідання Ради оборони міста Києва щодо забезпечення безпеки в столиці.       &...

"00:15 здійснено обстріл БПЛА «Шахед» Київського району м. Харків. Пошкоджені обʼєкти цивільної інфраструктури: ресторан, магазин, офісн...

Про це голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив у телеграм-каналі: "На початку ночі з літаків Ту-22М3, які вийшли на пускові рубежі н...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "406 ударів по 7 населених пунктах Запорізької області окупан...

Про це голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив у телеграм-каналі: "М. Миколаїв: Удень, 27 березня, близько 14:30 місто зазн...

X