Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Збиття «ІЛ-76»: Верховний Суд виправдав генерала Назарова і скасував 7 років тюрми. ФОТО

Колишньому заступнику керівника - начальника штабу антитерористичної операції генерал-майора Віктору Назарову скасували вирок та визнали його невинуватим у справі про збиття літака «ІЛ-76».

Таке рішення ухвалив  Верховний Суд сьогодні, 21 травня, повідомляє «Судовий репортер».

Нагадаємо, у червні 2014 року терористи збили літак «ІЛ-76» поблизу аеропорту Луганська. Тоді загинуло 40 військовослужбовців і 9 членів екіпажу.

Генерала Назарова звинуватили у службовій недбалості, що призвела до аварії літака Іл-76 над аеродромом в Луганську і присудили 7 років в'язниці.

На думку обвинувачення, Назаров, перебуваючи на посаді заступника керівника АТО, не взяв до уваги інформацію СБУ про загрозу обстрілу і дозволив проведення спецоперації з доставки роти військових в Луганський аеропорт 14 червня 2014 року. В результаті військово-транспортний літак Іл-76 був збитий бойовиками, загинули 49 людей.

Втім ВСУ скасував рішення Павлоградського суду Дніпропетровської області, який засудив Назарова до 7-ми років позбавлення волі, а також рішення апеляційного суду, який залишив це рішення чинним.

"21 травня 2021 Касаційний кримінальний суд у складі Верховного Суду за результатами розгляду справи Назарова за обвинуваченням у скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу, скасував ухвалені судові рішення і закрив кримінальне провадження у зв'язку з відсутністю в діях Назарова складу кримінального злочину", - повідомляє пресслужба суду.

Суд врахував дані з вироку щодо представників терористичної організації «ЛНР» Ігоря Плотницького, Олександра Гуреєва та Андрія Патрушева, яких у березні цього року засудили до довічного позбавлення волі.

Верховний суд вирішив, що в умовах війни генерал Назаров не мав можливості належно виконати свої обов’язки. Суд визнав, що йшлося про виправданий ризик, коли військове керівництво намагалося перекинути додаткові ресурси в аеропорт Луганська, щоб посилити дислоковану там групу  «Славутич» і відстояти аеропорт і територію. Генерал діяв в умовах ризику втрати територію, виконував конституційний обов’язок по обороні країни. Суд брав до уваги, що замисел застосування сил та засобів ЗСУ затверджував керівник АТО Муженко. І до реалізації замислу був причетний не один Назаров.

Тепер справу проти Назарова закрито.

Після оголошення позиції Верховного суду Назаров у спілкуванні з пресою сказав, що після виправдання просить вибачення у батьків загиблих і дуже шкодує про те, що сталося.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

17-річна Стефанія Тіленіна жила в прийомній родині на Харківщині у селі Лозівське. Коли почалося повномасштабне вторгнення Стефанія разо...

До відділення №4 (м. Зіньків) Полтавського районного управління поліції надійшло повідомлення від мешканців села Дамаска Зіньківської гр...

20 квітня о 14:00 на пункт зв’язку пожежно-рятувальної частини міста Яремче надійшло повідомлення про те, що на річці Прут в місті Яремч...

О 01:33 надійшло повідомлення про сильний дим у під'їзді у триповерховому житлового будинку у м. Львові на вул. Промислова, 16.  ...

О 21:55 рятувальники отримали повідомлення про пожежу в м. Львові на вул. Замарстинівська, на технічному поверсі десятиповерхового житло...

X