Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Рада проголосувала за заборону продавати ліки дітям до 14 років

Верховна Рада має намір заборонити продаж (реалізацію, відпуск) лікарських засобів дітям до 14 років.  За прийняття за основу відповідного законопроєкту № 5122 у першому читанні проголосували 306 депутатів при мінімально необхідних 226.

Метою законопроєкту є закріпити на законодавчому рівні заборону продажу ліків  аптечними установами України дітям у віці до 14 років.

У разі, якщо виникають сумніви щодо віку покупця, реалізація лікарських засобів буде здійснюватися за умови надання паспорта або іншого документа, що посвідчує вік покупця.

Основним завданням законопроєкту є неможливість неконтрольованого споживання медичних препаратів/лікарських засобів з метою, які відрізняються від прямого призначення продукту.

Рада також має намір ввести штраф від 6,8 тис. до 9,6 тис. гривень (400-800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян) за продаж (реалізацію, відпуск) лікарських засобів дітям до 14 років.

Штрафуватимуть особу, яка безпосередньо здійснює роздрібну торгівлю лікарськими засобами та (або) доставку лікарських засобів кінцевого споживача. За повторне порушення пропонується ввести штраф від 9,6 тис. до 17 тис. гривень.

В пояснювальній записці законопроєкту зазначено, що за останні місяці в Україні почастішали суїциди серед дітей.

Якщо раніше діти вживали медикаменти несвідомо, то зараз вони розуміють, що роблять, і це підтверджують нещодавні випадки з отруєнням двох дівчаток-школярок препаратом "Дротаверин" в Боярці, а також два випадки в Черкаській області та в Києві.

Нагадаємо, у лютому 1 школярка померла і ще 1 госпіталізована через отруєння препаратом "Дротаверин" в ліцеї в Боярці Київської області. Нацполіція тоді заявила, що Міністерство охорони здоров'я та Державна служба з лікарських засобів мають зайнятися питанням заборони продажу дітям препарату "Дротаверин" (Ношпа).

2 березня 11-річна дівчинка отруїлася таблетками в Рівному. А на Херсонщині 14-річну дівчинку ледь відкачали після того, як вона напилася пігулок через булінг у школі.  І це далеко не весь перелік таких випадків.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

 15-річна Діана Кобзар, 17-річний Вітя Азаров та 15-річна Ангеліна Фадєєва – усі вони зникли на тимчасово окупованих територіях Хер...

Ми розшукуємо п’ятнадцятирічну Камілу Неронову з Харківщини. Дівчинка мешкала у прикордонному з росією селищі міського типу Козача Лопан...

Ми розшукуємо 13-річного Ваню Горбачевського, який зник у тимчасово окупованому Скадовську 1-го червня 2023-го року. Якщо ви знаєте б...

Службі розшуку дітей вдалося встановити ймовірне місцезнаходження Маргарити Носової. Ще два роки тому про зникнення дівчинки повідоми...

Напередодні, о 20:32, у 12-типоверховому житловому будинку на пр. Перемоги у Харкові сталася пожежа. Горіла одна з квартир на першому по...

X