Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Ядерна установка "Джерело нейтронів" у Харкові серйозно пошкоджена обстрілами

Ядерна підкритична установка "Джерело нейтронів" у Харкові внаслідок чергового обстрілу російськими загарбницькими військами зазнала значних пошкоджень теплоізоляційної обшивки будівлі, також зафіксовано часткове обсипання матеріалів облицювання в експериментальному залі установки, повідомила Державна інспекція ядерного управління.

Про це пише Інтерфакс-Україна.

"Персонал продовжує огляд будівель, споруд та обладнання установки для ідентифікації всіх пошкоджень", – зазначила інспекція у повідомленні у своєму фейсбуці у неділю.

Водночас ДІЯРУ наголосила, що ймовірність нових пошкоджень ядерної установки залишається високою через постійні обстріли військами країни-агресора району її розташування.

Вона зазначила, що персонал намагається вживати заходів щодо усунення наслідків бойових дій та підтримання у працездатному стані обладнання ядерної установки, наскільки це можливо в умовах постійних обстрілів і бомбардувань майданчика.

ДІЯРУ вкотре наголосила, що ЯПУ "Джерело нейтронів", як будь-яка інша ядерна установка, не розрахована на експлуатацію в умовах бойових дій.

"Продовження обстрілів майданчика може призвести до тяжких радіаційних наслідків із забрудненням прилеглих територій", – попереджає ДІЯРУ.

Як повідомлялося, у суботу, 26 березня, ЯПУ "Джерело нейтронів", розташована на майданчику Національного наукового центру "Харківський фізико-технічний інститут" (ННЦ ХФТІ), вкотре потрапила під обстріл. На той час оцінити масштаби пошкоджень було неможливо через бойові дії.

З 24 лютого цього року ЯПУ "Джерело нейтронів" переведено в глибокий підкритичний стан.

Увечері 10 березня внаслідок російського бомбардування було пошкоджено лінії електропостачання, що змусило припинити електроживлення ЯПУ "Джерело нейтронів", яке досі не відновлено.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яносто дев’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафік...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: Окупанти вдарили по цивільній інфраструктурі у Дергачах Хар...

Про це голова Харківської ОВА повідомив "10:51 1 травня м. Харків. Внаслідок обстрілу (https://t.me/synegubov/9281) пошкоджено 14 жит...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби під ворожим вогнем та авіаударами опинили...

На оперативну лінію «102» надійшло повідомлення від 16-річного жителя міста Новояворівськ про те, що неподалік села Новий Яр на нього на...

X