Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

У Маріуполі окупанти розповсюджують листівки, де заперечуються основні свободи громадян, - омбудсмен

На власній офіційній сторінці у Фейсбук Уповноважена Верховної Ради України з прав людини Людмила Денісова зазначила, що:

Окупанти обмежують свободу пересування громадян та проводять примусову «фільтрацію» у пошуках так званих «нацистських бойовиків».

Російські загарбники розповсюджують в Маріуполі листівки з відповідями на запитання про умови життя в місті під час окупації.

У листівках надано відповіді на основні питання, що можуть турбувати маріупольців. Зокрема, щодо можливості зняти готівку з карток українських банків. Там визначено, що на території міста діють ті самі правила, що й у так званій «ДНР». Відповідно, ані зробити переказ коштів, ані зняти готівку з рахунків не є можливим.

Також у листівці зазначено, що «чинним законодавством» не передбачено компенсацію за зруйноване житло чи відшкодування витрат на відновлення житла.

Окрема увага у листівці приділена правилам так званої «верифікації», тобто «фільтрації» місцевих мешканців з метою виявлення «українських бойовиків».

Без проходження цієї «процедури» маріупольці не можуть виїхати навіть в тимчасово окупований Донецьк, пересування в межах області також обмежують. Переміщення автівками в окуповану частину Донецької області приватним транспортом дозволено виключно в складі колони.

Через листівки окупанти залякують маріупольців, розповідаючи, що нібито в разі потрапляння на підконтрольну Уряду України територію всім чоловікам призовного віку вручають повістку та скеровують на фронт. Тих, хто зможе вибратись на підконтрольну територію і захоче повернутись на окуповані території, чекає повторна фільтрація.

Обмежуючи свободу пересування громадян, країна-окупант порушує Міжнародний пакт про громадянські та політичні права 1966 року, стаття 12 якого гарантує кожному право на вільне пересування.

Відповідно до статей 7 та 8 Римського статуту міжнародного кримінального суду, здійснюючи «фільтраційні заходи», рф вчиняє воєнний злочин та злочин проти людяності.

Крім того, дії рф є прямим порушенням статей 3 та 34 Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни, статей 9 і 21 Міжнародного пакту про громадянські та політичні права і статті 5 Європейської конвенції з прав людини, які гарантують право на свободу та особисту недоторканність.

Оббудсмен звернулась до Комісії ООН з розслідування порушень прав людини під час військового вторгнення рф в Україну врахувати ці факти військових злочинів рф та порушень прав людини в Україні.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 235 разів били по Запорізькій області...

Розпочалася сімсот вісімдесят п’ята доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби ...

Про це голова Миколаївської ОВА Віталій Кім повідомив у телеграм-каналі: "Миколаївський район: Учора, 17 квітня, о 17:20, 17:44 та...

Протягом дня росіяни здійснили 11 обстрілів прикордонних територій і населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 39 вибухів. Обстріл...

Триває сімсот вісімдесят четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафі...

X