Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

ООН: війна в Україні забрала життя щонайменше 3838 цивільних, але реальні цифри вищі

Втрати серед цивільних осіб з 24 лютого, коли Росія розпочала війну проти України, до 24:00 19 травня склали 8189 цивільних (на день раніше – 8089), зокрема 3838 загиблих (3811), повідомляє управління Верховного комісара ООН з питань прав людини (УВКПЛ ООН) у п'ятницю. Про це пише Інтерфакс-Україна.

"УВКПЛ вважає, що фактичні цифри значно вищі, оскільки отримання інформації з деяких місць, де велися інтенсивні бойові дії, затримується, а багато повідомлень все ще чекають на підтвердження", – наголошується в документі щодо даних ООН.

Відповідно до нього, це стосується, наприклад, Маріуполя (Донецька обл.), Ізюма (Харківська обл.) та Попасної (Луганська обл.), де є повідомлення про численні жертви серед цивільного населення. Вони підлягають подальшій верифікації та не включені до вищенаведеної статистики.

"Причиною більшої частини випадків загибелі або поранення цивільних осіб було застосування вибухових пристроїв із великою зоною ураження, зокрема обстріли з важкої артилерії та реактивних систем залпового вогню, а також ракетні та авіаудари", - йдеться у зведенні.

За підтвердженими даними ООН, загинуло 1454 чоловіки, 947 жінок, 98 хлопчиків та 89 дівчаток, тоді як стать 69 дітей та 1181 дорослого поки не вдалося встановити.

Серед 4351 пораненого – 116 хлопчиків та 103 дівчинки, а також 164 дитини, стать яких поки не вдалося встановити.

Порівняно зі зведенням на день раніше загинула дитина і ще одну було поранено.

УВКПЛ ООН зазначає, що в Донецькій та Луганській областях на північ 20 травня було зафіксовано 1992 (1973) загиблих і 1872 (1821) поранені на території, контрольованій урядом, та 127 (126) загиблих та 509 (502) поранених на території, контрольованій "республіками".

В інших регіонах України під контролем уряду (у Києві, а також у Житомирській, Запорізькій, Київській, Сумській, Одеській, Миколаївській, Харківській, Херсонській, Дніпропетровській, Черкаській та Чернігівській областях) ООН зафіксувала 1719 (1712) загиблих та 1970 (1955) поранених.

У зведенні традиційно йдеться, що зростання показників до попереднього зведення не слід зараховувати лише на випадки 19 травня, тому що протягом цього періоду Управління верифікувало кілька випадків за попередні дні.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Про це голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у телеграм-каналі: Є уточнена інформація щодо жертв удару по Синельниківщи...

Про це голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у телеграм-каналі: "Жахливий ранок. Троє загиблих дітей на Синельниківщ...

Внаслідок операції ГУР у взаємодії з Повітряними силами знищено бомбардувальник Ту-22МЗ, який сьогодні запускав ракети по Україні Од...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: "За добу ударів по м. Харків не зафіксовано. Артилерійсь...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби противник обстрілював Антонівку, Інженерн...

X