Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Офіс Генпрокурора повертає державі незаконно передані в оренду радіаційно забруднені землі

Офіс Генерального прокурора звернувся до суду з позовом з метою повернення державі забруднених внаслідок Чорнобильської катастрофи понад 290 га земель.

Після аварії на Чорнобильській АЕС значна частина земель сільськогосподарського призначення зазнала радіоактивного забруднення. Лише на Житомирщині налічується понад 30 тис га таких земель.

Ще у 1991 році встановлено перелік населених пунктів на території Народицького району Житомирської області, віднесених до зони безумовного (обов’язкового) відселення, у тому числі смт Народичі.

У подальшому за результатами проведених робіт із землеустрою на території Народицької селищної ради визначено земельні ділянки загальною площею 3843 га, які віднесено до зони обов’язкового відселення. Ці землі віднесено до радіоактивно забруднених, вони не можуть використовуватися в сільськогосподарському виробництві.

Щодо радіаційно небезпечних земель, до яких відносять зону обов’язкового відселення, законодавством встановлені суттєві обмеження у використанні. Заборонено передачу їх у приватну власність, ведення сільськогосподарської, лісогосподарської, виробничої та іншої діяльності через ризик заподіяння суттєвої шкоди здоров’ю населення внаслідок споживання продукції, вирощеної на таких земельних ділянках. 

У зв’язку зі спеціальним режимом використання цих земель, повноваженнями з розпорядження ними наділений виключно Кабінет Міністрів України.

Водночас, на частину цих земель – 290 га селищною радою зареєстровано право комунальної власності. А селищною військовою адміністрацією Коростенського району з перевищенням повноважень їх передано в оренду фермерському господарству для ведення товарного сільськогосподарського виробництва.

Офіс Генерального прокурора звернувся до суду з позовом в інтересах держави в особі Кабінету Міністрів України про усунення перешкод у користуванні цими земельними ділянками шляхом скасування державної реєстрації права, визнання незаконним і скасування розпорядження, визнання недійсним договору оренди та повернення понад 290 га земель.

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Внаслідок місії ГУР у Криму знищено швидкісний катер ворога Внаслідок операції підрозділу ГУР МО України “Group 13” ударним морським ...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: "▪️ 14:20 м. Харків. Внаслідок обстрілу КАБ по Шевченківськ...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби під ворожим вогнем опинилися Придніпровсь...

Розпочалася вісімсот третя доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти України. Протягом минулої доби відбулося...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 402 рази вдарили по Запорізькій облас...

X