Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Викрито двох посадовців українського підприємства, яке постачало обладнання до рф

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора двом керівникам українського підприємства повідомлено про підозру за фактами ведення господарської діяльності у взаємодії з державою-агресором.

За даними слідства, одне з найбільших підприємств в Європі, що працює у м. Суми, входить до складу російської групи компаній ГМС Груп, бенефіціарними власниками якої є громадяни рф.

Підприємство виготовляє насосне обладнання, яке використовується у нафтогазовій промисловості, енергетиці та агропромисловому комплексі.

Крім українського підприємства до складу ГМС Груп входять виробничі товариства в рф, РБ, Казахстані та Німеччині.

Всі ці підприємства утворюють єдиний холдинг, який підконтрольний та діє в інтересах держави-агресора. Вони залучені до будівництва та ремонту атомних електростанцій на території росії, Індії та Бангладешу. Ці атомні станції спроектовані, будуються та обслуговуються підприємствами, що входять до структури Росатому.

Встановлено, що до початку повномасштабного вторгнення рф українське підприємство постачало продукцію державі-агресору, укладаючи угоди з підприємствами, які входять до російського холдингу. Під час постачання української продукції на будівництво атомних станцій в Індії та Бангладеші ці підприємства виступали посередниками і отримували прибуток від реалізації.

Після 24 лютого 2022 року підприємства ГМС Груп не змогли виконувати контракти із російськими підприємствами і поставляти напряму продукцію українського виробника через накладені санкції. Через це була розроблена схема для обходу санкцій.

Зокрема, між українським, російським та німецьким товариством ГМС Груп було здійснено заміну замовника. Німецьке товариство сплачувало російському авансові платежі, а в подальшому поставляло українську продукцію до погодженого холдингом індійського товариства. Воно, в свою чергу забезпечувало її надходження Росатому для використання у будівництві атомних станцій на території рф. Окремою схемою обладнання українського підприємства постачалось до держави-агресора через компанії посередників в Туреччині та Казахстані.

Правоохоронці встановили службових осіб підприємства, які брали участь у переговорах з представниками рф.

Наразі вилучено обладнання, підготовлене до відправки на будівництво атомної електростанції в Бангладеші та Індії, накладено арешт на статутний капітал, нерухоме та рухоме майно підприємства на загальну суму близько 365 млн грн.

Вирішується питання про обрання підозрюваним запобіжного заходу, встановлюється причетність інших співробітників підприємства з метою притягнення їх до відповідальності.

Про виявлені факти українські правоохоронці поінформували правоохоронні органи Німеччини та скерували відповідне міжнародне доручення.

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яносто сьома доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафіксо...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: "Минулої доби під ворожим вогнем та авіаударами опинили...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: "▪️ 18:20 окупанти вдарили двома КАБами по м. Харків, удари...

Про це голова Одеської ОВА Олег Кіпер повідомив у телеграм-каналі: "На жаль, кількість жертв вчорашньої російської ракетної атаки по ...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 254 рази вдарили по Запорізькій облас...

X