Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

У державну власність повернули Одеський будинок артистів цирку, - прокуратура. ВІДЕО

Коментують: начальник відділу представництва інтересів держави з питань державної та комунальної власності Одеської обласної прокуратури Олександр Стоянов, заступник начальника відділу представництва інтересів держави з питань державної та комунальної власності Одеської обласної прокуратури Дмитро Вергін, керівник Державного підприємства «Одеський державний цирк» Євген Гайдамака, директор Департаменту правового забезпечення МКІП Олена Земляна.

Органи прокуратури на Одещині продовжують активно використовувати представницькі повноваження для повернення з незаконного володіння до власності держави майна, яке вибуло без її відома.

Наказом Міністерства культури України у 1994 році, з метою вдосконалення координації діяльності цирків, підтримки і сприяння новим творчим ініціативам, пропаганді українського цирку в країні та за кордоном, було створено Державне підприємство «Український цирк». На баланс підприємства було передано, у тому числі, Одеський будинок артистів цирку 1961 року побудови по вул. Князівській, 32 у м. Одесі, загальна площа якого становить понад 2 тис кв м.

Прокурори встановили, що в 1998 році між Державним підприємством «Одеський державний цирк» та двома підприємствами було укладено договір про спільну діяльність. За його умовами сторони повинні були сумісно діяти, виконувати дії з реконструкції, переобладнання, будівельно-монтажні роботи тощо. Умовами цього договору не передбачалася передача у власність третіх осіб будівлі готелю цирку.

Фактично під приводом укладення договору підприємства мали намір заволодіти будівлею в історичному ареалі м. Одеси

У червні 2018 року державний реєстратор прийняв незаконне рішення про державну реєстрацію права власності на будівлю готелю цирку за фізичною особою.

У подальшому приміщення готелю було розподілено на 5 окремих нежитлових приміщень та виділено у нові об’єкти нерухомості – кожний поверх у окреме нежитлове приміщення – та відчужено на користь третіх осіб.

Обласна прокуратура стала на захист державних інтересів в особі Міністерства культури та інформаційної політики України, Фонду державного майна України та Державного підприємства «Одеський державний цирк». Прокуратура звернулася з позовом про визнання незаконними та скасування рішень державних реєстраторів та витребування майна з незаконного володіння на користь держави.

Прокурори надали до суду обґрунтовані доводи щодо порушень законодавства під час незаконної вибуття з державної власності будівлі готелю цирку.

Згадані цивільно-правові угоди прийнято та укладено в порушення вимог діючого законодавства України, в результаті чого нерухоме майно незаконно та без відома власника вибуло з державної власності.

За результатом розгляду справи, рішенням Приморського районного суду міста Одеси від 9 листопада 2023 року позов прокурора задоволено – скасовано незаконну реєстрацію права власності та витребувано будівлю готелю цирку на користь держави в особі Міністерства культури та інформаційної політики України.

Наразі будівля готелю цирку оцінюється у 81,5 млн грн.

Сьогодні це важливі кроки, завдяки яким до державної власності повертаються об’єкти нерухомості, які належать українському народові.

За матеріалами Одеської обласної прокуратури

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Одеська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яносто восьма доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафікс...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: "Окупанти обстріляли цивільну автівку та будинок — є загибл...

Вчора, о10:10 ворог обстріляв КАБами Харків. Пошкоджені будівля установи, гаражі, автівки, приміщення залізниці, залізнична станція. Пос...

Про це голова Запорізької ОВА Іван Федоров повідомив у телеграм-каналі: "Впродовж доби окупанти 383 рази вдарили по Запорізькій облас...

Про це голова Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив у телеграм-каналі: Минулого вечора ворог тричі обстріляв Нікополь. Застосу...

X