Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

В чому суть закону про деокупацію?

Володимир Фесенко Директор Центру політичних досліджень "Пента"

Усі статті

Закон не про реінтеграцію, як його звично називають, то там нічого немає про реінтеграцію, це закон про деокупацію, про створення необхідних адміністративних, правових, політичних, військових передумов для деокупації Донбасу, коли виникне сприятлива нагода.   

Щодо суті цього закону. Перша принципова річ, режим АТО не скасовується, а заміняється новим правовим режимом. Це більш коректно. Режим АТО, який затягнувся на 4 роки, який всі критикували: « Що за АТО, коли війна?», треба було замінити більш адекватним правовим режимом.  Правова ситуація була приведена у відповідність до реальної ситуації.  Замість АТО буде  забезпечення національної безпеки, відсічі й стримування збройної агресії РФ, і ключову роль при цьому будуть грати Збройні сили України.

Щодо посилення ролі Президента, по першому читанню йшлося про посилення повноважень посадових осіб, Президента в тому числі, тобто не тільки Президента. Для чого це? Щоб в умовах гібридної війни, коли виникає гостра необхідність, дати відсіч агресивним діям, можна було швидко і оперативно відреагувати на відповідні виклики. Це, фактично, висновок з уроків 2014 року.

В чому була проблема з Кримом і Донбасом – реагували занадто повільно. Щоб не чекати поки Верховна Рада дасть на щось згоду, або поміняють якийсь законопроект, це все довго відбувається. Треба швидко реагувати. І тому, і Президент, і військові керівники , або керівники цивільно-військових адміністрацій отримують можливість оперативно реагувати на ті, чи інші виклики для українського суверенітету.

факт нового адміністративно-правового режиму, який більш адекватно відповідає реаліям на Донбасі, це головна новація даного закону

Поділитися
Я думаю, що це абсолютно доцільно і не треба цього боятися, що це буде використано в Києві, або десь там на Закарпатті. Якщо, наприклад, в Закарпатті виникне загроза, то треба і там швидко діяти. Але думаю, що все ж таки це буде стосуватися суто Донбасу, про це мова йде і в самому законопроекті. В цьому сенсі факт нового адміністративно-правового режиму, який більш адекватно відповідає реаліям на Донбасі, це головна новація даного закону. Плюс два принципових момента. Це визначення  факту російської агресії і факту тимчасової окупації деяких районів Донбасу, внаслідок цієї самої агресії. Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X