Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Люди хочуть дебатів, а не шоу

Володимир Пилипенко Представник України у Венеційській комісії у 2013-2017 р.

Усі статті

         Насправді, дебати між кандидатами у Президенти – це ознака політичної культури суспільства. Проте, на жаль, у нас вони вже з певним періодом часу перетворились на елемент виборчих технологій. Згадайте, що на дебати деякі кандидати в Президенти не ходили, через те, що їм це було не вигідно. Наприклад, Янукович, який відмовився від дебатів з Тимошенко, та у 2014 році чинний президент також відмовився від дебатів, адже йому були вони не цікаві та не вигідні. Сьогодні ситуація з дебатами виглядає як частина технології: кому це вигідно - той і викликає на дебати суперника.

        Я вважаю, дебати дуже важлива річ для суспільства. Дебати показують виборцю кого вони обирають і формують його думку про ті процеси, на які звертають увагу кандидати у своїх програмах.

       У нашій країні ситуація останніх років свідчить про те, що європейської політичної культури, до якої ми прагнемо, поки що немає. Сьогодні дебати виглядають як елемент виборчої технології: хочу йду, а як не вигідно – не йду.

       Я – за цивілізовані дебати кандидатів в президенти, але однозначно – проти шоу. Українці ситі цим.  Дебати – це не шоу. Народ має право отримати відповіді на ті питання, які дійсно є важливими для них: коли і як майбутній президент закінчить війну, поверне полонених моряків до дому, що буде з окупованими територіями та мільйонами трудових мігрантів, як підвищуватимуть соціальні стандарти тощо. Питань є багато. Часу дати відповіді на них – обмаль.

 

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X