Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чому зняття недоторканності може призвести до політичних репресій

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Усі статті

    Питання не таке однозначне, як його сприймає наш виборець. З одного боку, я розумію всіх, кому набрид криміналітет під куполом, який ховається там за недоторканністю. Але деякі депутати, за якими є шлейф криміналу, знову в Раді, бо виборці їх обрали - і по спискам, і по мажоритарним округам. Сподіваюсь, що вони першими підуть на допити після набуття чинності змін щодо скасування недоторканності.

   Натомість, в Україні є інша сторона знятої недоторканності, яка може зашкодити парламентаризму. Висока ймовірність фальсифікації підозр та обвинувачень і, як наслідок, безпідставних переслідувань. Не забувайте, що недоторканність це гарантія незалежності депутата від політичного тиску. Ми вже з вами цей тиск неодноразово спостерігали.

   Зрештою, в українських реаліях недореформованості, є ризик того, що правоохоронні органи, завдяки зняттю недотоканості з депутатів, отримають інструмент впливу на законодавчу гілку влади.

   Адже тепер не треба буде підсилати агентів до нардепів, аби законно прослуховувати народного обранця під прикриттям кримінального провадження проти агента. Тепер спокійно бери дозвіл в суду та підслуховуй, піддивляйся, стеж і підшивай у папочку. А якщо треба, то й затримати можна до 72 годин. Зрештою, спровокувати ситуацію у громадському місці, яка стане формальною підставою для затримання, дуже просто. Тому зняття депутатської недоторканності - це гарна ідея лише в умовах високої довіри до роботи правоохоронних органів.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X