Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Ви чули, але не знаєте, що то за закон про викривачів корупції? Тоді читайте

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Усі статті

           З січня 2020-го року кожен українець, який повідомить про випадок "топ-корупції", зможе отримати винагороду. Ідея непогана і має право на життя. Зрештою, треба постійно шукати нові інструменти протидії корупції, а цей інструмент вже зарекомендував себе в інших країнах.

           Але є багато "але". Претендувати на винагороду можна лише, якщо сумма збитків або грошовий розмір предмету злочину становить більше 5000 прожиткових мінімумів громадян - це приблизно 10 млн. грн. Тобто, простою мовою, якщо корупція на сумму меншу за 10 млн, то винагороди викривачу не буде.

           По-друге, ту суму ще довести треба. Тобто, що сума становить саме 10 млн. і більше треба довести під час слідства та в суді, а це роки і невисока ймовірність вироку. Винагороду можна отримати лише після винесення обвинувального вироку.

           Ну, і головне. Чи багато з вас знають прізвище чиновника і схему за якою він отримав неправомірну вигоду на суму більшу ніж 10 млн. грн.?

           Окрім загальновідомих випадків, про які по телевізору показали. Адже викривач повинен повідомити конкретну інформацію про подію злочину, а не висловити підозру, що дехто живе явно не за зарплату.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X