Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи має бути російськомовний ТВ канал, щоб доносити правду до жителів Донбасу?

Тетяна Лебедєва екс-голова наглядової ради Національної суспільної телерадіокомпанії

Усі статті

 

           Починаючи з 2014 року багато хто опікувався тим, щоб було українське мовлення на окупованих територіях та у «сірій» зоні. Проте, насправді, системного підходу у цьому питанні не було. На мій погляд, на ті території треба компонувати і українськомовний контент, і абсолютно окремий, спеціальний контент.

            Варто розуміти, що люди там знаходяться у складних психологічних умовах, - Їм складно розібратися, вони під великим впливом російських каналів, де весь час розповідають фейкову інформацію про Україну, використовують мову ворожнечі. Їм потрібен спеціальний контент, який викличе довіру, аби вони повірили, що Україна про них думає, що розуміють їх та їхні проблеми – це буде допомагати їм вижити у тих умовах. Таким чином жителі окупованих територій будуть відчувати, що вони потрібні Україні.

            Звичайно, над таким контентом мають працювати і психологи, і люди, які мають спеціальні знання про мовлення в гарячих точках, у складних умовах збройних конфліктів, тощо. На такому телеканалі має бути і інформація про Україну як державу, про потужну демократичну країну, яка реформується, яка думає про кожного свого громадянина.

            На мій погляд, можливо немає сенсу робити окремий російськомовний канал з мовленням на всю територію України, адже це суперечить Законам України. До того ж це може створити конкуренцію існуючим каналам, які виконують встановлені мовні квоти, і довели, що це ефективно. У більшості країн державний канал має працювати лише назовні. Наприклад, «Голос Америки», який поширює інформацію про життя Америки на інші країни, або «Німецька хвиля».

            Окуповані території перебувають під потужним впливом, їх треба повертати, адже їм зараз дуже важко зорієнтуватися між російськими інформаційними впливами і контентом, який, наприклад, ми отримуємо у Києві. Тому мовлення спеціального каналу зі спеціальним, зокрема і російськомовним контентом, може вирішити частину проблем.

            Я не побачила у проекті державного бюджету фінансування створення такого нового каналу. Можливо, він буде працювати на базі існуючого каналу іномовлення UATV (який вже виробляє частину контенту російською мовою). Варто зазначити, що створювати новий канал достатньо складно і дорого. В Україні є проблеми, що пов’язані з війною, соціальні витрати. Тому, можливо, будуть використовуватися вже наявні ресурси.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X