Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чому Україна обов’язково має амністувати сепаратистів т.зв. ЛДНР?

Олексій Якубін Кандидат політичних наук

Усі статті

        Амністія сепаратистів – це  питання перехідного правосуддя. Це означає, що  потрібно вироблення спеціальної формули, як це правильно реалізувати. Водночас це питання тих зобов’язань, які Україна взяла на себе(у тому числі для того, щоб повернути Донбас). Якщо у цих зобов’язаннях написано «амністія сепаратистів», то ми маємо думати, ЯК це зробити, а не ЧИ треба це робити. 

       Звісно, потрібно орієнтуватися на суспільну думку, але маємо розуміти, що це частина комплексу заходів пов’язаних із виконанням Мінських домовленостей, іншого шляху для інтеграції Донбасу немає.

       На владі зараз буде лежати велика відповідальність. Президент України підтвердив на Нормандській зустрічі, що ми будемо рухатись в контексті Мінських домовленостей. Отже, влада має активно зайнятися тим, щоб показати, як така амністія може бути. Головне – як це узгодити таким чином, щоб амністія сприймалась у суспільстві, в контексті повернення Донбасу.

       Насправді, якщо ми хочемо повернути Донбас в Україну, то відмовитись від амністії не можемо. Нам треба її застосовувати у будь-якій формі. Це відображається у тих домовленостях, які наша країні погодила, тому назад дороги немає.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X