Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Що таке SMART карантин і чому він потрібен в Україні?

Тетяна Попова Медіаексперт, екс-заст. міністра інформполітики

Усі статті

                Послідовники відсутності карантину наводять у приклад Швецію (де правда 9141 захворівших і 793 померлих), послідовники жорсткого карантину наводять у приклад Ухань (де правда частина транспорту все таки працювала, та і зараз стало відомо, що китайська влада приховувала наслідки).

                Але я не розумію, чому не наводяться вдалі приклади SMART-карантину. В тієї ж Латвії, де всього 612 захворіли і тільки 3 померли, вдалося майже зупинили розповсюдження (+23 випадки за день). При тому що в них працюють і перукарні, і ресторани, і транспорт (з умовами дистанції та санобробки). Аналогічно в Австрії (13398 захворіло, 319 померло) кількість нових заражень знижується. З 14.04 збираються відміняти першу частину карантинних заходів і з травня - другу частину: “Наша цель состоит в том, чтобы с 14 апреля маленькие магазины площадью до 400 кв. м смогли снова открыться, разумеется, при соблюдении строгих мер безопасности. Это касается ношения масок и дезинфекции, а также допуска ограниченного числа покупателей", - отметил канцлер. По его словам, также заработают садовые рынки и магазины товаров для дома и ремонта. Курц допускает, что еще больше компаний могут возобновить работу 1 мая. Речь идет о всех магазинах и торговых центрах, а также парикмахерских. Однако, как уточнил политик, там тоже придется соблюдать меры предосторожности”.Правда там ще є додаток для телефонів, який попереджає жителів про відбувшийся небезпечний контакт з підтверджено захворівшим.

               Мені здається такий SMART варіант карантину більш людяний (ніж шведський) та економічно ефективний (ніж наш). Ми ж розуміємо, що вірус буде продовжувати розповсюдження поки або більшість не перехворіє, або не вакцинується? Тобто ми маємо бути готові жити і працювати з дотриманнями необхідного рівня гігієни (маски, санобробка, дистанція, рукавички) до кінця року, а можливо навіть і до наступної весни, поки не стане масово доступна вакцина. І економічні можливості українців не дозволять нам ще декілька місяців залишатися на карантині. Тому треба знаходити SMART варіанти карантину: з запуском бізнесів (ресторанів, салонів, транспорту) з дотриманнями необхідних вимог дистанцій та санобробки, з додатками для телефонів та іншими необхідними запобіжниками.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X