Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи має держава закрити церкви на Великдень?

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Усі статті

           Настав час пояснити що відокремлення церкви від держави не означає, що церква знаходиться поза правовим полем держави. А тому ніби то не можна заборонити на час карантину скупчення людей в церквах. Під час карантину можна обмежувати відвідування церков.

            Давайте уважно читати Закон "Про свободу совісті та релігійні організації":

  •  релігійні організації мають обов"язки перед державою і суспільством
  • релігійна організація зобов'язана додержувати вимог чинного законодавства і правопорядку
  • релігійна організація як юридична особа користується правами і несе обов'язки відповідно до чинного законодавства і свого статуту (положення).

           Тож, як ви бачите, церкви, які діють в Україні на законних підставах, повинні діяти виключно в рамках законодавства, в тому числі і щодо громадського порядку, охорони здоров"я, введення надзвичайної ситуації чи надзвичайного стану.

           Більше того, якщо обрядова чи проповідницька діяльність релігійної організації посягає на життя чи здоров"я особи, таку організацію можна закрити у судовому порядку. Посягання на здоров"я, як ми вже бачимо, буває різне. Це може бути затягування у секти, а може бути і свідоме поставлення в небезпеку людей під час карантину.

            Я вважаю, що церкви, які дбають про здоров"я вірян, повинні самі зачинитись і показувати свої богослужіння онлайн. Господь приймає молитву в будь-якому виді, аби від щирого серця.
А якщо вони не дбають про вірян, а лише про власні кишені, тоді держава має право втрутитись у ситуацію. Це не буде втручанням у релігійну діяльність, бо річ не у світогляді чи релігії, річ у збереженні життя та здоров"я громадян, а також зменшення поширення епідемії.
Держава відповідає за безпеку всіх - і віруючих, і атеїстів.

 

             p.s. а відокремлення церкви від держави означає те, що держава не фінансує діяльність будь-яких організацій, створених за ознакою ставлення до релігії. Релігійні організації не виконують державних функцій. Релігійні організації не беруть участі у діяльності політичних партій і не надають політичним партіям фінансової підтримки, не висувають кандидатів до органів державної влади, не ведуть агітації або фінансування виборчих кампаній кандидатів до цих органів.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X