Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Пенсії у т.зв. ЛДНР – лише після деокупації!

Павло Розенко віце-прем'єр-міністр України (2016-2019 рр.)

Усі статті

             Чи повинна Україна виплачувати пенсії в ОРДЛО? Очевидно, що люди, які залишилися на окупованій території, мають повне право отримувати українську пенсію. Разом із цим, зараз це неможливо виконати. Через агресію Російської Федерації, Україна позбавлена будь-якої можливості виплачувати кошти на окупованих територіях. Саме там наразі така важка соціальна ситуація. Так, люди не отримують нормального рівня соціального забезпечення, але відповідальність за це несе окупаційна влада. В України ж немає ані фізичної можливості платити там пенсії, ані здійснити відповідну верифікацію, кому саме ці кошти виплачуються.                  
              Україна має зробити повну верифікацію пенсіонерів, зокрема і на окупованих територіях, щоб уникнути зловживання на пенсійній системі. Крім того, є низка питань щодо виплати пенсій людям, які здійснили військові злочини, які воювали, тримали зброю в руках, вбивали. Це питання теж потребує детального вивчення.            
              І питання пенсій для людей, які мають російський паспорт. Якщо ці люди мають російське громадянство, очевидно, що вони отримують пенсії з Росії. Саме тому питання пенсій і соцвиплат на окупованих територіях може бути вирішено лише після відновлення територіальної цілісності України. Відновиться територіальна цілісність, відновиться діяльність органів влади на окупованих територіях, відновитеся і пенсійна система. І тоді треба буде відновити пенсії та забезпечити їх виплату з моменту зупинення. 

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X