Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Рішення КСУ - адекватне, або провал грантоїдів

Василь Вовк екс-керівник Головного слідчого управління СБУ

Усі статті

              Тут лише про статтю 366-1 Кримінального кодексу України (щодо рішення  у частині Закону України «Про запобігання корупції» - згодом, там складніше).

               Вважаю, що Конституційний Суд України (КСУ) зробив глибокий аналіз правової норми й дав системну оцінку диспозиції і санкції вищевказаної статті, а його рішення повністю ґрунтуються на  загальновизнаних  принципах внутрішнього і міжнародного законодавства.

               1. Юридичні конструкції, використані у формулюванні даного складу злочину, дійсно недосконалі, що унеможливлює однозначне визначення кола суб’єктів злочину…(як наслідок, до кримінальної відповідальності за умисне неподання декларації може бути притягнуто осіб, які не можуть бути учасниками правовідносин з декларування, а тому свідомо не виконали такого обов’язку).

               Це однозначно порушення ст. 8 Конституції України, зокрема таких визначальних принципів верховенства права, як юридична визначеність та передбачуваність закону.

               2. КСУ обґрунтовано вважає, що «…встановлення кримінальної відповідальності за декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації, а також умисне неподання суб’єктом декларування декларації є надмірним покаранням за вчинення цих правопорушень. Негативні наслідки, яких зазнає особа, притягнута до кримінальної відповідальності за вчинення злочину, передбаченого статтею 366-1 КК України, непропорційні шкоді, яка настала або могла настати у разі вчинення відповідних діянь…».

               Беззаперечно, Конституційний Суд має рацію! Це як встановити покарання у вигляді довічного позбавлення волі за незаконне проведення аборту (ст. 134 Кримінального кодексу України) …

                Знову ж таки порушення ст. 8 Конституції України, оскільки законодавець не дотримався принципів справедливості та пропорційності як елементів верховенства права.  

                 3. При цьому КСУ наполягає на необхідності покарання за подання суб’єктом декларування завідомо недостовірних відомостей у декларації, а також умисне неподання декларації. Але такі дії, справедливо зазначають судді, мають бути підставою для інших видів юридичної відповідальності. Наприклад, адміністративної…

                Щоб упередити бридке верещання від нарваних грантоїдів, неосвічених політиків-популістів, фейкових експертів та горе-керівників із купленими дипломами про юридичну освіту, – практичне питання: - скільки високопосадовців (крижопільського суддю та голову іванківської сільської ради – не підсовуйте) засуджено за статтею 366-1 ККУ за шість років (із жовтня 2014) присутності цієї норми у кримінальному законі України?

              ОТОЖ!

За матеріалами: https://www.facebook.com/profile.php?id=100007278032251

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X