Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи треба провести референдум по питаннях Криму і Донбасу?

Олексій Якубін Кандидат політичних наук

Усі статті

              Зараз усі обговорюють питання референдуму та взагалі чи допустимо вирішувати питання Криму і Донбасу у такому форматі. Якщо говорити про мирний процес, звісно, подібні механізми можна використовувати. Але вже після того, як політики покажуть дієвий шлях до мирного вирішення.

              Варто розуміти, якщо влада хоче просто запитати у народу, що робити з цими регіонами, то в такому разі немає сенсу використовувати референдум. Адже цей інструмент можна використовувати для посилення легітимності вже і так розроблених рішень. У нас затверджені Мінські домовленості, і до них ще треба розробити велику кількість законодавчих актів, а тому такий референдум не може бути проведений до того, як процес врегулювання конфлікту почнеться.

              Взагалі, джерелом влади в Україні є народ. А отже, просто запитати за долю Донбасу і Криму у людей можна.  Тут важливий інший нюанс. Питати варто тоді, як влада буде готова діяти, а не просто проводити опитування. Ми не можемо провести референдум і потім ще рік чекати результатів та рішень.

              Ми можемо подивитися на досвід інших країн. Всюди, де проводився референдум, заздалегідь були готові можливі шляхи врегулювання конфлікту. Такий досвід може перейняти і Україна.  

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X