Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Гарна й сексуальна для чоловіка чи для себе: чому треба піти на Марш Жінок 8 березня

Олена Шевченко Правозахисниця, голова ГО Інсайт

Усі статті

Отже, я вирішила озвучити свої основні 5 причин, чому варто вийти на Марш жінок-2021.

 

1. Тому що кожна з нас знає або мала у своєму житті історії насильства, але досі наше суспільство намагається запевнити нас, що це жінка винна, бо "вона спровокувала", "не так себе поводила", "не туди ходила" і тд.

 

2. Бо досі "жіночі питання" виглядають не суттєвими та не першочерговими. Є універсальні питання, що важливі для цілого суспільства, а є "жіночі", як "жіночі штучки", чи "жіноча логіка". Весь світ говорить нам про те, що жінка це нібито якесь применшення, що це про несерйозні питання.

 

3. Тому що мені набридло чути "що ти, як баба" і бачити як принижують жінок щодня через цей поблажливий сексизм. Ми не "слабка стать", ми не існуємо для того аби "надихати справжніх героїв", ми самі героїні і нам набридло бути обслуговуючим персоналом. І ні, це не наша "природня роль" бути на другорядних позиціях, бо саме патріархальна система робить з нас "помічницю чоловіка", ставить перепони займатись тим, чим ми обираємо. Всі ці заборони для жінок, починаючи з законів та закінчуючи "що люди подумають" виникли не просто так.

 

4. Тому що досі люди вважають, що бути жінкою – це "надихати чоловіка", та "зберігати домашнє вогнище". Всіх інших жінок ми маркуємо не такими, не правильними, не "жінками". Те радикальне твердження, що жінка – це людина нам досі доводиться доводити, в тому числі на вулиці, під час Маршу жінок за свої права, відбиваючись від агресивних чоловіків, які хочуть запхати нас на "своє місце".

 

5. Тому що ми втомились, бути тихими, спокійними, займати менше місця в просторі, завжди бути гарними й сексуальними для чоловіків. Ми хочемо нарешті бути собою і бути для себе.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X