Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи справді рівень злочинності в Україні знижується?

Анна Маляр Юрист-кримінолог, кандидат юридичних наук

Усі статті

                  Чи справді рівень злочинності в Україні знижується?

 Це радянський атавізм - звіти правоохоронних органів з обов`язковою фразою про зниження рівня злочинності. Колись так потрібно було писати, бо Комуністична партія не лише на генетиці зналась та виховувала насіння в соціалістичному дусі, а й в кримінології. Тому партія поставила завдання знизити злочинність до нуля, що абсолютно неможливо. Тож, коли ви чуєте про зниження рівня злочинності в Україні, повинні знати наступне:

                  1. Насправді, правоохоронці називають лише цифри зареєстрованих ними злочинів - це не рівень злочинності. Треба так чесно і говорити - знизилась кількість зареєстрованих злочинів. Бо рівень злочинності мінімум у двічі вищий за офіційні показники - і це дані наших вітчизняних досліджень. По-друге, ці дві цифри не мають прямопропорційної залежності. Тобто, кількість зареєстрованих злочинів може падати, а рівень злочинності - зростати. Саме це зараз з великою ймовірністю відбувається. Тому що за різними даними, кількість людей, які стають жертвами злочинів, але не звертаються до правоохоронних органів - росте.

                  2. Робота правоохоронних органів не може сама по собі призводити до зниження рівня злочинності. Потрібні ще об`єктивні фактори, які на це впливають. Наприклад, ріст економіки та збільшення робочих місць. Правоохоронні органи працюють з наслідками, а не причинами злочинності. Тому, якщо залишаються фактори, що породжують злочинність, то її не можна знизити зусиллями правоохоронців. А що можна? Можна встигати вчасно виявляти злочини ще на стадії готування і таким чином запобігати завершенню злочину, можна якісно розслідувати вже вчинений злочин і доводити до суду справу з доказами, аби злочинець поніс покарання і, можливо, виправився.

                  3. Порівняння кількості зареєстрованих злочинів з попереднім роком чи півріччям - немає ніякої цінності. Стрімкий ріст рівня злочинності - це екстраординарна ситуація, а стрімке падіння - взагалі складно уявити. У нас з вами був стрімкий ріст - у 2014 - він був обумовлений об`єктивними факторами. Насамперед, різким падінням економіки. А от зниження рівня злочинності відбувається за іншими законами, з запізненням на декілька років після усунення факторів, які породжували той чи інший вид злочинності. В нас може мати місце зменшення не рівня, а кількості зареєстрованих злочинів по причині окупації частини території, на якій завжди вчинялась велика кількість злочинів і це відображалось у статистиці. Така обставина дійсно створює стрімкі зміни у цифрах. Інших об`єктивних підстав для стрімкого зниження зареєстрованих злочинів - немає.

                  4. Демографічні показники обов`язково повинні враховуватись для визначення рівня злочинності. В нас це ніхто не враховує. Навіть якщо рахувати лише зареєстровані злочини, то ви розумієте, що проста математика в розрахунку на 100 тисяч населення покаже, що ніякого зменшення не відбувається. Це якщо розраховувати на реальну кількість населення, а не на міфічні цифри. По-друге, не треба забувати, що у 90-х була катастрофічно низька народжуваність. Це як раз дуже об`єктивний фактор, який дозволяє прогнозувати злочинність. То в нас цей фактор природнім чином спрацював на зниження.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X