Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи допустимо, щоб на формі збірної України було гасло ”Героям Слава”?

Валентин Щербачов заслужений журналіст України, спортивний коментатор

Усі статті

   
   Після того, як УЄФА зобов’язала Україну прибрати гасло
Героям Слава з футбольної форми, вона впала в очах футбольної громадськості усього світу. Таким вчинком, спілка пішла на поводу у компанії «Газпром», яка є одним із спонсорів Чемпіонату Європи.

   
   Було попереднє чітке рішення членів комітету про затвердження форми. Я бачив її, вона функціональна та зручна, відповідає всім стандартам якості. І раптом, Росія на рівні своїх міжнародних інституцій почала давити. І додавила. Частину гасла зняли. Хоча, у нашому чемпіонаті футболісти все одно будуть виходити в формі першого зразку.

   
   Нещодавно мав розмову з моїми колегами та друзями з Британії, Німеччини, Бельгії і Данії. І ніхто не здивований такій ситуації, а саме корупції в УЄФА.

   
   Напис на футболках «Героям Слава» - це не політизація, це право українців. На багатьох зразках спортивної форми країн логотипами є гасла та заклики і тут немає нічого дивного. Я думаю, що насправді Росію роздратувала саме контурна карта Криму на футболках. Але, оскільки її вже неможливо було видалити, вони вирішили зробити бодай щось і оскаржили напис
Героям Слава на звороті коміра. Політизація пішла саме з боку Росії.

   
   Але все ж таки, спорт має бути поза політикою. А цей випадок є гарним прикладом того, як його втягують у політику. Наприклад, росіяни, яким заборонили виступати під своїм прапором на Олімпійських іграх, самі перетягнули свій стяг на форму і це теж було гучним скандалом. Бо це було порушенням всіх постанов міжнародного Олімпійського комітету. А УЄФА більш «гнучка» організація, яка пішла на зустріч своєму грошовитому спонсору.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X