Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи треба позбавляти громадянства України жителів окупованого Донбасу?

Валентин Гайдай експерт Українського інституту аналізу та менеджменту політики

Усі статті

               Якщо ми кажемо про позбавлення українського громадянства внаслідок подій, які були в Криму і на Донбасі, - то це повинно стосуватися тільки тих, хто порушив присягу і перейшов на бік Росії. Це, власне,  судді, прокурори, вищий офіцерський склад, командування СБУ, командування військово-морського флоту… Вони зрадили присягу, і відповідно мають бути позбавлені громадянства.

 

               Що ж стосується простих громадян, то багато з низ були змушені отримати громадянство (якщо ми говоримо про ОРДЛО). А от стосовно Криму - інша справа. Коли Росія включила його до свого складу, то підлеглі України повинні були стати підлеглими Росії. Це загальноприйнята практика, коли внаслідок захоплення або добровільної передачі, як наприклад в Гонконгу, їх громадяни стають громадянами іншої держави.

 

               На Донбасі вже 6-ий рік триває блокада, 8-ий рік війна. Люди в цьому всьому вакуумі живуть тривалий час. У них просто немає іншого виходу, ніж отримати російський паспорт. Тим паче, що Україна робить дуже мало, аби Донбас повернувся в Україну. А саме: зняття барикади торгівельної, транспортної, якась підтримка для абітурієнів, викладачів, підприємців тощо. Оскільки ми частково теж винні, що жителі Донбасу опинились в такому вакумі, то ми і повинні зрозуміти цих людей і поставити себе на їхнє місце.

 

               Дуже легко сказати, що вони зрадники, але дуже важко прожити хоча б кілька днів в тих умовах, в яких вони живуть майже 8 років. В умовах обстрілів, ізоляції, блокади і фактичного беззаконня.

               І головне. З’ясувати, хто дійсно отримав паспорт буде досить важко. Адже федеральна міграційна служба Росії таку інформацію не надає, тим паче українським органам.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X