Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи законно вводити в Україні обов’язкову вакцинацію?

Тетяна Козаченко адвокатка

Усі статті

            Що стосується обов’язкової вакцинації для окремих професій, то простої відповіді на це питання немає. Така міра може бути визнаною законною лише при наявності ряду обставин.

            Держава повинна, відповідно до закону про захист населення від інфекційних хвороб, забезпечити безпеку життєдіяльності громадян. Більш того, людина і сама має право на безпеку життя. Держава повинна вчиняти заходи для підвищення цієї безпеки, зокрема шляхом вакцинації. Адже, коли в лікарнях не вистачає місця і апаратів штучного дихання – всі звинувачують державу. І при цьому вакцинуватися не хочуть. Вакцинація може бути повністю здоровим балансом, для того, щоб подолати небезпечні епідемії для всього населення.  

            З іншого боку - ніхто все одно не може бути примушеним до вакцинації. Але варто розуміти, що тоді така особа (при наявності відповідних обставин епідеміологічної ситуації) представляти державу, отримувати гроші з державного бюджету, обслуговувати населення – не може. Тобто обов’язкова вакцинація може бути законна, якщо вона збалансована та відповідає реальним обставинам і реальним проблемам щодо епідеміологічної ситуації.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X