Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Що означає надзвичайний стан для звичайних громадян?

Анна Маляр заступниця Міністра оборони України

Усі статті

            Рада національної безпеки та оборони 23 лютого ухвалила рішення запровадити надзвичайний стан на всій території України. Яка процедура введення надзвичайного стану?

            Далі Президент підписує Указ про запровадження надзвичайного стану і після цього його має затвердити Верховна Рада протягом двох днів з моменту звернення Президента України.

            В Луганській і Донецькій областях правовий режим надзвичайного стану зараз не запроваджуватиметься, оскільки там продовжується Операція об’єднаних сил, яка регулюється іншими правовими інструментами та передбачає відповідний правовий режим.

            Надзвичайний стан – це інструмент, який дозволяє превентивно реагувати на певні загрози національній безпеці та нормальному суспільному життю. Що це означає для звичайних громадян? Для них фактично зараз нічого не зміниться. Хіба що - більше перевірок на дорогах, більше контролю на вулицях та довкола державних установ, спеціальних обʼєктів держави та економіки, на інфраструктурних обʼєктах.

            Правовий режим надзвичайного стану дає більше можливостей спеціальним службам, міністерству внутрішніх справ, місцевим адміністраціям адміністраціям. В умовах, що склались, сектор безпеки держави повинен мати більше засобів та можливостей, щоб бути більш ефективним. Надзвичайний стан після схвалення Верховною Радою вводиться на 30 днів.

            Воєнний стан наразі не обговорюється. Це рішення може бути ухвалене тільки у разі значного погіршення безпекової ситуації. Рішення про мобілізацію зараз не обговорюється. Законодавство дозволяє призвати резервістів на військову службу в особливий період без оголошення мобілізації.

            Наразі оголошено призов на військову службу 36 тисяч осіб із числа резервістів в особливий період. Це люди, які вже мають бойовий досвід і можуть додати максимум до оборони вже зараз. Призову підлягатимуть резервісти від 18 до 60 років. Це будуть як офіцери так і рядовий, сержантський склад. Призов розпочнеться від сьогодні. Максимальний термін служби 1 рік. Резервісти оперативного резерву проходитимуть службу у тих військових частинах і за тим фахом, в яких вони проходили службу до цього та підписали контракт для проходження служби в оперативному резерві.

            За призваними резервістами, відповідно до закону, зберігатиметься робоче місце та середньомісячна заробітня плата.

 

За матеріалами: https://www.facebook.com/ganna.maliar/posts/2095416173950747

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X