Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

"Брудна ядерна бомба" - російська інформаційна спецоперація!

Сергій Стуканов Журналіст, громадський діяч

Усі статті

                     "Брудна ядерна бомба" як російська інформаційна спецоперація. В чому її мета?

                     Операція вочевидь має декілька цілей: провідну, а також допоміжні.

                     Як на мене, провідна мета - розмивання межі (червоної лінії), за якою наступить відповідь Заходу (якщо припустити, що Захід вустами офіційних чинних осіб, а також відставних осіб доніс до Кремля можливість серйозної відповіді).

                     Якщо Кремлю донесли інформацію, що (така-то) відповідь наступає у разі (такої-то) конкретної дії Кремля, то завдання РФ логічно полягає у тому, аби утруднити ідентифікацію певної дії РФ як такої, що потребує відповіді. Якщо в даному разі йдеться про застосування ядерної бомби, то завдання РФ полягає у тому, аби створити інформаційне тло, на якому буде нібито не зрозуміло, хто саме її застосував і що взагалі було застосовано. Інакше кажучи, створити ситуацію "не все так однозначно".

                     Це здійснюється вкиданням інформації про те, що Україна може мати, а згодом про те, що Україна вже має "брудну ядерну бомбу", яку планує застосувати.

                     Що відбувається внаслідок цього?

                     1. Штучно відвертається увага від реального володаря ТЯО (Росії) і переноситься на Україну, яка його не має, але змушена це доводити.

                     2. На цьому тлі РФ заявляє про приведення своєї інфраструктури в готовність відповісти на "провокації України". Тобто дії РФ, які є безумовною ескалацією, подаються як реакція на нібито "агресивні плани" України.

                     3. Паралельно РФ заявляє про неприпустимість застосування ТЯО, тобто представляє себе миролюбною (але готовою відповісти).

                     Таким чином, в разі, якщо раптом на території України в якийсь момент вибухне якась "брудна ядерна бомба" (невідомо де і ким створена), РФ одразу ж відведе від себе звинувачення, киваючи на Україну. Україна, ясна річ, зробить те саме. Але сенс полягає в тому, що Захід скоріше за все... не відповість оперативно належним чином, беручи час на те, аби розібратися, що це було і хто це зробив.

                     У такий спосіб:

                     1) розширюється "вікно Овертона": ядерна зброя вже застосована (нехай і приховано), а відповіді Заходу не було.

                     2) розмивається визначення моменту, після якого відповідь конче має бути.

                     3) Росія одержує нібито моральне право "реагувати" на "агресію України".

                     Аби знівелювати цю спецоперацію, Захід не має "вестися" на ці інформаційні вкиди й не має вислуховувати маячну від Шойгу та інших осіб. Треба чітко й однозначно заявити: ніяких "брудних бомб" в України немає, тому вибух чогось подібного на території України навіть невідомого походження буде дорівнювати в оцінці країн Заходу прямій агресії РФ і буде мати однозначну і миттєву реакцію.

 

За матеріалами: https://www.facebook.com/serhii.stukanov/posts/

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X