Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Українці ментально попрощалися з імперією та ілюзіями про «братерство»

Сергій Стуканов Журналіст, громадський діяч

Усі статті

                                Друга світова війна тривала 6 років. Це мало чи це багато? Короткий період в історії людства. І довжелезний період в житті тих нещасних, які опинилися поміж жорнами битв.

                                Наша повномасштабна війна розтягнулась вже майже на рік. І з нашої, суто людської, позиції - це також дуже довго. Але подивімося з історичної перспективи. Погляньмо зором мешканця... 2050 року.

                                Ми побачимо дивовижне прискорення історичних процесів. Ми побачимо карколомний стрибок. Ми побачимо, як за короткий період історії відбулись епохальні події. Й глобальні зміни в свідомості.

                                Завершилось становлення української політичної нації. Відбулося ментальне прощання з імперією та ілюзіями про "братерство". Довгожданий консенсус стосовно вектору мовно-культурного розвитку теж у загальних рисах досягнуто; розпочато деколонізацію.

                                Відбулась кардинальна переоцінка ролі росії та України на європейському континенті. Україну відкрито як самостійну культурну та політичну реальність, котра далі не хоче лишатися в полі впливу росії. Й це право визнано. На Україну поглянуто як на частину Європи. Натомість росію рішуче викреслено з числа партнерів та політично маргіналізовано.

                               Й це все за рік. Хто зна, може, іще за рік-два таким само загальником стане й ідея припинення існування росії як "федерації"? Й дискутуватиметься народження на її території незалежних держав.

                               Тож стіймо. Будьмо. Тримаймось. ЗСУ славно пишуть історію, яку будуть читати в 2050 році у кожній частині світу. Й дивуватимуться тому, як швидко й стрімко - із історичної перспективи - Герої змінили світ.

 

За матеріалами:https://www.facebook.com/serhii.stukanov/posts/

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X