Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Чи варто українцям в окупації брати паспорти рф, щоб врятуватися?

Сергій Стуканов Журналіст, громадський діяч

Усі статті

Уповноважений з прав людини заявив, що українцям на тимчасово окупованих територіях варто брати російські паспорти, щоб не наражати себе на небезпеку.

Міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій заявила, що брати російські паспорти таки не варто. Натомість варто чекати на ЗСУ або перебратися в підконтрольні регіони.

Можна собі уявити, що думають українські громадяни на тимчасово окупованих територіях, які чекали із Києва орієнтирів, як треба чинити.

Не хочу під час війни займатися критикою, але така розбіжна комунікація в надзвичайно чутливих питаннях (щодо яких голос усіх установ та інституцій Києва мав би бути єдиним та одностайним) виглядає не дуже добре. І насправді показує, що бракує єдиного розуміння, як оцінювати ті чи інші дії та вчинки людей, які опинилися в окупації.

Як на мене, заклик брати російський паспорт є хибним як з політичної, так і з моральної точки зору. Натомість українська держава мала би адресувати своїм громадянам лише два чіткі меседжі:

1. Україна закликає не приймати громадянство країни-агресора і по можливості цього уникати.

2. Прийняття мешканцями окупованих територій громадянства країни-агресора, якщо воно здійснюється під примусом, САМО ПО СОБІ не вважатиметься злочином і актом колаборації.

Напередодні деокупації наших земель потрібно чітко та однозначно комунікувати державну позицію й уникати меседжів, які заплутують людей.

  
За матеріалами: https://www.facebook.com/serhii.stukanov/posts

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X