Перейти до основного вмісту

Авторська колонка

Ми ще навіть не на середині шляху. Найважчого шляху, який тільки може бути

Андрій Іллєнко учасник російсько-української війни, політик

Усі статті

Не хотілося це писати, але ж доведеться.

У 1991 році не було в нас ніякого феноменального потенціалу. Була розвалена і тотально неефективна совітська економіка, три військових округи совітської армії, КГБ перейменоване в СБУ, і постгеноцидне суспільство, в якому українська ідентичність була пригніченою і взагалі вижила дивом.

В центрі Києва неможливо було купити літр молока без тригодинної черги, яка нафіг шоста економіка Європи.

Ми в суто економічному сенсі зараз на 18 місяці тотальної війни живемо краще на порядок, ніж в найкращі роки совка, не кажучи вже про останні його роки, коли все розвалилось вщент.

Совок до пня ліквідовував українців з підприємницькою жилкою у кількох поколіннях, просто фізично знищив українське фермерство, неефективним було абсолютно все, ніякого навіть натяку на якийсь спроможний клас управлінців не було навіть в проекті.

Порівняння з Польщею некоректні, в Польщі була сильна національна ідентичність і державна традиція, яка була на відстані якщо не витягнутої руки, то принаймні жила в реальній народній памʼяті.

В нас була як завжди пасіонарна меншість і байдужа пасивна більшість, але навіть ця пасіонарна меншість не мала не лише достатньої електоральної підтримки (що очевидно), але і достатнього управлінського та програмного ресурсу. Нагадаю, що ядерну зброю здали майже загальним консенсусом, проти були лише радикальні націоналісти, які мали з десяток мандатів у парламенті, або і ще менше.

Далі були і жахливі помилки, і топтання на місці, і відверта злочинна діяльність, і десятиліття панування мародерських угруповань, бо реальні національні еліти були просто винищені в кількох поколіннях.

Але з такими реальними (а не міфічними) вихідними даними — те що ми маємо зараз — а саме обʼєднана сильна нація, яка дивує і навіть шокує своєю силою весь світ — це натуральне ДИВО.

Саме так, ДИВО капслоком.

І держава, яка витримує такі удари, але продовжує функціонувати і давати відсіч дуже сильному ворогу.

Це слова оптиміста і реаліста водночас.

Ми переможемо. Але ми ще навіть не на середині шляху. Найважчого шляху, який тільки може бути.

Думка редакції може відрізнятися від авторської. Редакція сайту не несе відповідальності за зміст цієї публікації.
X