Skip to main content

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Скандал із знущанням над немовлятами у фільмі "Дау": у Харкові допитали директорку дитбудинку

Директорку обласного будинку дитини №3, вихованців якого 10 років тому задіяли в зйомках скандального фільму Іллі Хржановського «Дау» допитали у Харкові.

Це відбулося у рамках кримінальних проваджень за фактами можливих катувань дітей. Про це розповів прессекретар прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко, повідомляє «Укрінформ».

«Директора будинку дитини №3 вже допитали. Є розуміння того, що дійсно діти з установи були задіяні в зйомках. І зараз вирішується питання щодо доступу до документації будинку дитини та інших процесуальних дій у справі», - повідомив Чубенко.

В обласний будинок дитини №3, розташований на вулиці Амосова, 44  у Харкові, потрапляють діти з різними вадами розвитку, в тому числі й з синдромом Дауна, зокрема, малюка з таким захворюванням брали для зйомок.

Зазначимо, що установа потрапила в перший скандал минулого року. Перевірка без попередження, яку влаштували громадська спілка «Українська мережа за права дитини» спільно з омбудсманом, Мінсоцполітики, виявила численні порушення. Перевіряючі були шоковані брудом, занедбаністю, наявністю прострочених ліків, відсутністю рушників. Також виявилося, що штат працівників штучно збільшений мало не вдвічі.

Тоді в ОДА заговорили навіть про можливе звільнення 74-річної керівниці, яка вже багато років очолює будинок дитини, але до того не дійшло.

Згодом розгорівся інший сканадал. 15 квітня в мережу потрапили частини фільму«Дау. Дегенерація» і викликав хвилю обурення правозахисників через зйомки у фільмі немовлят, які плакали. Після цього й була піднята тема використання дітей у зйомках і можливого знущання над ними.

Нагадаємо, над фільмом «Дау», відомим через тривалий і незвичний процес зйомок та відверті сцени насильства, група працювала загалом близько 15 років (5 років в Україні і 8 в Лондоні – постпродакшн). Основні зйомки пройшли в Харкові в 2008-2011 рр. - на території колишнього басейну «Динамо» був побудований «Московський секретний НДІ».

З’ясувалося, що для зйомок у фільмі задіяли 10 років тому немовлят із Харківського обласного будинку дитини.

Дозвіл на використання кількох малюків у фільмі давав свого часу департамент охорони здоров’я Харківської ОДА.

 22 квітня правоохоронці за фактом публікації у мережі кадрів з фільму «Дау. Дегенерація» зареєстрували кримінальні провадження за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює слідче управління Головного управління Нацполіції в області.

А російський режисер Ілля Хржановський, у свою чергу, запевнив, що діти плакали не від болю, а виявляли звичайну реакцію малюків на оточуючий світ.

Join "Magnolia-TV" on Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Героїня цього сюжету, пані Ольга, на початку повномасштабного вторгнення перебувала у Києві, а її родина залишалася у Королівці на Київщ...

14-го травня Росія завдала серію масованих ракетних атак по Харкову. Удари були здійснені по трьох районах міста. Наслідки без...

Жінка мешкає в с. Козаровичі на Київщині у приватному будинку разом з чоловіком та дітьми. Каже до останнього не вірила, що буде повнома...

Історію цієї жінки із селища Кухарі на Київщині не можливо слухати без сліз. Пані пригадує перші дні повномасштабної війни, ще коли в на...

Село Демидів на Київщині, цей населений пункт розташований усього в сорока кілометрах від столиці і на другий день повномасштабної війни...

X