Перейти до основного вмісту

ВОЄННІ ЗЛОЧИНИ

Скандал із знущанням над немовлятами у фільмі "Дау": у Харкові допитали директорку дитбудинку

Директорку обласного будинку дитини №3, вихованців якого 10 років тому задіяли в зйомках скандального фільму Іллі Хржановського «Дау» допитали у Харкові.

Це відбулося у рамках кримінальних проваджень за фактами можливих катувань дітей. Про це розповів прессекретар прокуратури Харківської області Дмитро Чубенко, повідомляє «Укрінформ».

«Директора будинку дитини №3 вже допитали. Є розуміння того, що дійсно діти з установи були задіяні в зйомках. І зараз вирішується питання щодо доступу до документації будинку дитини та інших процесуальних дій у справі», - повідомив Чубенко.

В обласний будинок дитини №3, розташований на вулиці Амосова, 44  у Харкові, потрапляють діти з різними вадами розвитку, в тому числі й з синдромом Дауна, зокрема, малюка з таким захворюванням брали для зйомок.

Зазначимо, що установа потрапила в перший скандал минулого року. Перевірка без попередження, яку влаштували громадська спілка «Українська мережа за права дитини» спільно з омбудсманом, Мінсоцполітики, виявила численні порушення. Перевіряючі були шоковані брудом, занедбаністю, наявністю прострочених ліків, відсутністю рушників. Також виявилося, що штат працівників штучно збільшений мало не вдвічі.

Тоді в ОДА заговорили навіть про можливе звільнення 74-річної керівниці, яка вже багато років очолює будинок дитини, але до того не дійшло.

Згодом розгорівся інший сканадал. 15 квітня в мережу потрапили частини фільму«Дау. Дегенерація» і викликав хвилю обурення правозахисників через зйомки у фільмі немовлят, які плакали. Після цього й була піднята тема використання дітей у зйомках і можливого знущання над ними.

Нагадаємо, над фільмом «Дау», відомим через тривалий і незвичний процес зйомок та відверті сцени насильства, група працювала загалом близько 15 років (5 років в Україні і 8 в Лондоні – постпродакшн). Основні зйомки пройшли в Харкові в 2008-2011 рр. - на території колишнього басейну «Динамо» був побудований «Московський секретний НДІ».

З’ясувалося, що для зйомок у фільмі задіяли 10 років тому немовлят із Харківського обласного будинку дитини.

Дозвіл на використання кількох малюків у фільмі давав свого часу департамент охорони здоров’я Харківської ОДА.

 22 квітня правоохоронці за фактом публікації у мережі кадрів з фільму «Дау. Дегенерація» зареєстрували кримінальні провадження за фактами катування, а також виготовлення або розповсюдження творів, що пропагують культ насильства (ч. 2 ст. 127, ч. 3 ст. 300 КК України).

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснює слідче управління Головного управління Нацполіції в області.

А російський режисер Ілля Хржановський, у свою чергу, запевнив, що діти плакали не від болю, а виявляли звичайну реакцію малюків на оточуючий світ.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Харківська

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Мар’яно Гарсіа Калатаюд – громадянин Іспанії. Майже все життя чоловік прожив на своїй батьківщині, але у 2014 році він переїхав до Украї...

Анатолій Левченко відомий у Маріуполі театральний режисер. Чоловік за останні два роки пережив справжнє пекло і тепер навіть не знає, що...

Село Мощун, Київська область. Саме тут, за 30 кілометрів від столиці, весною 2022-го року був зупинений наступ росіян на Київ. Тоді у Мо...

Село Кухарі, Київська область. До війни тут жило понад 600 людей, а після того, як сюди, у перші дні повномасштабного вторгнення, зайшли...

17-го квітня окупанти вдарили по Чернігову трьома Іскандерами. Є багато загиблих та поранених.    Даний матеріал&nbs...

X