Перейти до основного вмісту

ПОДІЇ

Слід зачинити вікна і не виходити на вулицю: Київ огорнуло шкідливим димом

Київ напередодні затягнуло їдючим димом. Містяни почали бити на сполох у соцмережах та скаржитися, що у столиці  сильно забруднене  повітря та нічим дихати.

Як пояснили в ДСНС , причина задимленості - пожежі в екосистемах, зокрема у Житомирській області та в зоні відчуження, а також  у Вишгородському, Іванківському районах та на території Ірпінської зони.

«Разом з тим повідомляємо, що протягом дня вітер був західного напрямку, а на вечір змінився на північно-західний. Враховуючи вищевикладене та з урахуванням умов пересування повітряних мас та атмосферного тиску утворилися сприятливі умови для поширення продуктів горіння у повітрі на території міста Києва», - пояснили у ДСНС.

Також зазначається, що хімічної та радіологічної загрози таке явище не несе.

На скільки забруднене повітря у столиці можна побачити на інтерактивній карті. Вона показала, що станом на  вечір у Києві та околицях небезпечно дихати.

А згідно з рейтингом компанії IQ Air Київ взагалі наразі очолив рейтинг міст з найбільшим забрудненням атмосфери ...у світі.

Позаяк через карантин закриті більшість підприємств, українська столиця обігнала навіть китайські Шеньян і Ченду.

На сайті компанії IQ Air, яка займається приладами для вимірювання забруднення атмосфери та рішеннями щодо цього питання, ведеться постійний моніторинг якості повітря.

Як повідомила Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського за даними спостережень на своїх стаціонарних постах, з 7 по 13 квітня у повітрі Києва відмічено перевищення середньодобових гранично допустимих концентрацій шкідливих речовин.

Загалом, порівняно з попереднім тижнем, у повітрі міста значно підвищився вміст діоксиду азоту, дещо знизився вміст формальдегіду та діоксиду сірки; вміст оксиду вуглецю та завислих речовин - не змінився.

Втім фахівці прогнозують, що подальшого накопичення шкідливих домішок у повітрі не буде.

«Враховуючи прогнози Українського гідрометцентру на найближчі дні циклонічний характер погоди (посилення швидкості вітру, випадіння опадів, зниження температури повітря) не сприятиме накопиченню шкідливих домішок у атмосфері», - додали в обсерваторії.

У КМДА підтвердили, що  заміри повітря на вечір вчорашнього дня показав задимленість, зокрема продукти горіння. Влада закликала закрити вікна і не виходити на вулицю.

Близько опівночі на вулиці Києва виїхали спецавтівки: вони почали очищати столицю від наслідків екологічного лиха . Про це повідомив у Facebook мер Києва Віталій Кличко.

Враховуючи ситуацію фахівці закликають:

обмежити перебування на відкритому повітрі;

тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати кватирки зволоженою тканиною і періодично її змінювати;

ввімкнути системи кондиціонування та очищення повітря;

проводити вологе прибирання, корисно поставити ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря;

збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відновлення солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.

Якщо у вас з’явилася задишка, кашель або безсоння, необхідно звернутися до лікаря.

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

Область:  Київ

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Шістнадцятирічна Ксенія Зелена, сімнадцятирічний Дмитро Горбунов та шістнадцятирічна Анастасія Похилюк, усі ці діти зникли на тимчасово ...

17-го лютого Аліна відпочивала з друзями на природі поблизу села Угриничі. Близько 14-ї години дівчина відійшла у ліс, однак назад не по...

15 травня о 03:57 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про загорання квартири в дев’ятиповерховому житловому будинку, розташо...

О 15:02 до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про займання будинку, розташованого на Береговій села Кудашівка Криворізького ра...

Напередодні, о 19:44, до Служби порятунку «101» надійшло повідомлення про пожежу на території приватного домоволодіння на вул. Миру села...

X