Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

У Генпрокуратурі створено управління з розслідування сексуальних злочинів армії РФ в Україні

В Офісі генерального прокурора створено управління, яке займатиметься розслідуванням фактів сексуального насильства, вчиненого російськими військовими в Україні.

Як передає Цензор.НЕТ, про це генеральний прокурор Андрій Костін повідомив у фейсбуці.

"Особлива увага під час моєї робочої поїздки до США була приділена сексуальним злочинами армії РФ. Взяв участь у спеціальному заході, присвяченому захисту та справедливості для постраждалих від злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом в Україні, та обговорив цю проблематику з Прамілою Паттен, спеціальною представницею Генерального секретаря ООН з питань сексуального насильства", - зазначив Костін.

Генпрокурор розповів партнерам про розслідування й судове переслідування таких злочинів та головні виклики, які постають перед українськими правоохоронцями.

Він констатував, що постраждалим притаманне почуття сорому за те, що з ними сталося, хоча насправді провина завжди лежить на злочинцеві. "Однак потерпілі вкрай рідко самі заявляють про сексуальне насильство. Це заважає правоохоронцям розслідувати такі випадки, а органам прокуратури – представляти звинувачення у суді. Як наслідок – зло залишається непокараним. І це – масове зло, а не поодинокі випадки", - зазначив Костін.

За його словами, ЩОЙНО ЗСУ звільняють ту чи іншу частину української території, проявляється жахлива картина: "Так сталося після деокупації Харківської області. І, на жаль, так буде і в інших місцях, бо сексуальне насилля – зброя російського окупанта. Нездатні протистояти нашим воїнам на полі бою, росіяни тероризують цивільне населення".

Костін зауважив, що небажання потерпілих повідомляти про такі злочини не є унікальним явищем для України, таке відбувається по всьому світу. "Але ми все одно маємо як юридичне, так і моральне зобов’язання забезпечити ефективне розслідування злочинів сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом (СНПК), відповідно до міжнародних стандартів, а також надавати юридичну та психологічну підтримку постраждалим протягом судового процесу", - наголосив генпрокурор.

З цією метою ОГП у тісній співпраці з міжнародними партнерами та громадськими організаціями розробив Стратегію протидії сексуальному насильству, пов’язаному з конфліктом, яка має бути офіційно ухвалена найближчим часом. Головна мета стратегії – застосовувати нові підходи до розслідування таких злочинів з орієнтацією на захист потерпілих, а не лише на покарання злочинців, як це робилося раніше.

"Раніше у випадках зґвалтувань слідство займалося лише збором доказів проти ґвалтівника, тоді як його жертва була лише джерелом інформації. Зараз ми впроваджуємо систему повного захисту потерпілих: від надання психологічної, юридичної і матеріальної допомоги до закриття від публіки персональних даних", - пояснив Костін.

В Офісі генпрокурора за його ініціативою було створено нове управління, яке буде займатися фактами СНПК. Крім того, планується створення відділу захисту й підтримки постраждалих та свідків.

Костін також розповів, що Праміла Паттен зазначила, що "ще ніколи в історії так швидко не починалися розслідування і суди щодо порушень законів і звичаїв війни". За її словами, ніколи раніше сексуальне насильство не було таким масовим на передовій. Вона додала, що ніколи раніше в історії міжнародна спільнота не мобілізувалася так швидко і рішуче, щоб запропонувати свою підтримку. І Україна цю підтримку має, адже і розробка Стратегії, і організація розслідувань відбувається в тому числі за підтримки ООН.

"Переконаний, завдяки нашим спільним зусиллям, винні отримають покарання, а постраждалі - захист і справедливість. Вкотре не втомлююся нагадувати: якщо ви постраждали від воєнного злочину, або стали його свідком, повідомляйте про це на сайті warcrimes.gov.ua. Це цілком безпечно, всі персональні дані захищені", - закликав Костін.

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Триває сімсот дев’яносто четверта доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафі...

▪️ 27 квітня 00:30 м. Харків удар С-300 по території 3-ї психлікарні. Внаслідок обстрілу пошкоджено вікна, дах та внутрішнє оздоблення п...

Про це голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін повідомив у телеграм-каналі: Минулої доби противник обстрілював Антонівку, Придніпро...

У ніч на 27 квітня 2024 року російські окупанти завдали комбінованого удару по Україні ракетами різних типів. Усього ворог застосував...

За підтримання обвинувачення прокурором Подільської окружної прокуратури м. Києва суд засудив 53 - річного чоловіка до максимального пок...

X