Перейти до основного вмісту

ЗЛОЧИНИ

Повідомлено про підозру підсанкційному російському олігарху, - прокуратура

За процесуального керівництва прокурорів Офісу Генерального прокурора повідомлено про підозру російському олігарху за фактами створення та керівництва діяльністю організованої злочинної групи з умисного ухилення від сплати податків та легалізації майна, одержаного злочинним шляхом.

За даними слідства, російських олігарх є заступником та кінцевим бенефіціаром російської корпорації – одного із найбільших у світі виробників титану, яка, в свою чергу, входить до складу російської державної корпорації «Ростех». З 2012 року він володів на території України гірничо-збагачувальним комбінатом, який здійснював видобування на території Дніпропетровської області стратегічної титановмісної сировини, що використовується при виготовленні товарів як військового, так і подвійного призначення.

З метою забезпечення потреб підконтрольних і пов’язаних з ним російських підприємств та ослаблення економічної безпеки України підозрюваний утворив організовану злочинну групу, до складу якої увійшли троє громадян України – колишній директор гірничо-збагачувального комбінату, бенефіціар і директорка підприємства з місцем реєстрації у Республіці Австрія.

Під керівництвом олігарха учасники організованої групи протягом 2020–2021 років забезпечили видобуток та виробництво титанових концентратів. Також вони уклали зовнішньоекономічні контракти між українським та австрійським підприємствами, до яких умисно внесено занижені ціни реалізації продукції комбінату.

Водночас, вироблена цим гірничо-збагачувальним комбінатом продукція постачалась не на адресу австрійського підприємства, а одразу до фактичних її одержувачів, у тому числі на адресу російських підприємств.

Загальна вартість реалізованої продукції була умисно занижена на понад 78 млн грн. Це призвело до втрат держбюджету України у вигляді несплати податку на прибуток у сумі понад 14 млн грн.

При цьому, оплата за експортовану українським підприємством продукцію вже за ринковими цінами здійснювалась її фактичними одержувачами на рахунки австрійського підприємства, засновником та керівником якого є учасники організованої групи.

Отримані за результатами злочинної діяльності, організованої російським олігархом, надприбутки в сумі понад 96 млн грн легалізовані за межами контрольованого українською державою обігу.

Стосовно цього олігарха та пов`язаних з ним юридичних осіб застосовано ряд персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій).

Наразі в дохід держави стягнуто активи російського олігарха – 100% корпоративних прав у статутному капіталі цього комбінату, кошти на рахунку у банку, майновий комплекс підприємства та транспортні засоби.

Згаданий комбінат перебуває у власності держави та управляється Фондом державного майна України.

Стосовно одного з учасників цієї організованої групи – колишнього директора цього комбінату в період 2020–2022 років за цим фактом вже скеровано до суду для розгляду по суті обвинувальний акт за фактом умисного ухилення від сплати податків.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні здійснюється детективами Бюро економічної безпеки України за оперативного супроводу співробітників Служби безпеки України.

За матеріалами Офісу Генерального прокурора України

Допомогти "Службі розшуку дітей" - тут

Приєднуйтесь до "Магнолія-ТВ" на Facebook!

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами пор...

Протягом дня росіяни здійснили 28 обстрілів прикордонних територій та населених пунктів Сумської області. Зафіксовано 120 вибухів. Обстр...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомляв у телеграм-каналі: 01:52 Окупанти завдали ударів безпілотниками. У Харк...

Триває вісімсота доба широкомасштабної збройної агресії російської федерації проти нашої держави. Протягом доби зафіксовано 97 бойови...

Про це голова Харківської ОВА Олег Синєгубов повідомив у телеграм-каналі: "▪️ За добу ударів по м. Харків не зафіксовано. ▪️ Артил...

X